Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno na START-u

Obama i Medvedev spremni za novi krug nuklearnog razoružanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i SAD složile su se oko sporazuma o nuklearnom razoružanju koju bi trebali potpisati ruski i američki predsjednici Dmitrij Medvedev i Barack Obama, kojeg su u ponedjeljak očekuje u Moskvi, javlja agencija Interfax.

'Sporazumjeli su se oko teksta izjave', rekao je izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova. Američki mediji u nedjelju su objavili kako će Obama u ponedjeljak u Moskvi razgovarati s Medvedevom o sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja koji treba zamijeniti START 1, čije važenje ističe u prosincu. Nakon tri mjeseca pregovora SAD i Rusija, koji drže 90 posto svjetskog nuklearnog oružja, suglasili su se o umjerenom smanjivanju arsenala ispod razine od 1.700 do 2.200 bojevih glava, utvrđene 2002. Sporazumom iz Moskve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanje strateškog razoružanja Medvedev i Obama mogli bi potpisati novi START idućeg tjedna Slika nije dostupna Sjednica Vijeća sigurnosti Mesić: Hrvatska snažno podupire nuklearno razoružanje

Međutim, pregovori su po američkim medijima bili zapeli oko brojanja i ograničenja sredstava za isporuku tih bojevih glava - projektila i strateških bombardera. Bijela kuća je u nedjelju istaknula kako računa na objavu sporazuma u ponedjeljak u Moskvi između američkog i ruskog predsjednika, koji bi omogućio da se prije kraja 2009. postigne konačni sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja i novog ugovora START.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene