Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet afganistanskog predsjednika

Obama i Karzai: Čvršće veze nego ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama primio je afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia tijekom njegova posjeta Washingtonu kojemu je cilj popraviti odnose dviju zemalja.

Predsjednik Obama je na konferenciji za novinare pozdravio njihovo sve dublje partnerstvo, a predsjednik Karzai je rekao da su veze između dviju zemalja čvršće nego ikad. Izražavajući zahvalnost zbog američkih žrtava u Afganistanu, Karzai je priznao da su odnosi Kabula i Washingtona doživjeli uspone i padove, ali su i dalje čvrsti. Obama je ponovio da su dvije zemlje odlučne u nakani da pobijede al-Kaidu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Predsjednik Obama je preuzeo odgovornost za smrt civila tijekom vojnih operacija u Afganistanu istaknuvši kako 'ne želi da civili pogibaju' te da će 'učiniti sve da se to izbjegne'. U utorak se s Karzaijem sastala američka državna tajnica Hillary Clinton i rekla da je SAD dugoročno obvezan Afganistanu te da 'neće napustiti afganistanski narod'.

Namjera povlačenja vojnika SAD-a od srpnja 2011. izazvala je zabrinutost kod mnogih Afganistanaca da će im SAD okrenuti leđa kao što je učinio i nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989. godine. Hillary Clinton je nastojala otkloniti te strahove. 'Predsjednik Obama jasno je rekao da nećemo ponovno dopustiti takvo odvajanje i previd', rekla je Clinton. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene