Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Australiji

Obama duboko zabrinut krizom u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama tijekom boravka u Australiji izrazio je 'duboku zabrinutost' zbog turbulencija u eurozoni.

'Duboko sam zabrinut i bio sam duboko zabrinut. Mislim da ću biti duboko zabrinut i sutra i sljedećeg tjedna', izjavio je predsjednik u Canberri. Europske sile moraju 'podržati europski projekt', dodao je on na konferenciji za tisak.

'Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Europi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali', izjavio je američki predsjednik.

Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Europu iz krize ali je ocijenio da Europa pati od komplicirane strukture.

'Europska zajednica u širokom smislu riječi mora podržati europski projekt', kazao je on. 'Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Europi imat će utjecaj na sve nas', dodao je on.

'SAD pojačava angažman u regiji'

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Obama i australska premijerka Julia Gillard objavili su da će SAD pojačati vojnu nazočnost u azijsko-pacifičkom području tako što će 2012. oko 2500 američkih marinaca biti stacionirano u Darwinu.

Američke postrojbe u Darwinu, oko 800 kilometara od Indonezije, bit će u mogućnosti brzo reagirati na humanitarne ili sigurnosne krize u regiji. 'Mojim posjetom želim jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države pojačavaju svoj angažman u regiji', rekao je američki predsjednik.

Neke azijske države mogle bi pozdraviti ovaj potez Washingtona kao protutežu sve jačem širenju utjecaja Kine u regiji i kao znak da se SAD neće povući iz pacifičkog područja usprkos rastućim teškoćama pri financiranju američkih vojnih snaga.

'Nadamo se da će bilateralna suradnja (Australije i SAD) biti korisna miru, stabilnosti i razvoju azijsko-pacifičke regije', rekao je nakon objave vijesti iz Canberre glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene