Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trodnevni posjet

Obama doputovao u Izrael, glavna tema nuklearni program Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a doputovao je u posjet Izraelu, što je njegovo prvo inozemno putovanje od osvajanja drugog predsjedničkog mandata.

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu u Tel Aviv u posjet Izraelu, prvi u svojstvu šefa Bijele kuće, tijekom kojega će posjetiti i palestinska područja i razgovarati s predstavnicima obiju strana.

Pročitajte i ovo Opća skupština UN-a glasa o priznanju Palestine 25 država suzdržano Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo: Pogledajte kako je glasala Hrvatska Prosvjedi u Švedskoj Pratite iz minute u minutu VIDEO/FOTO Prosvjedi u Švedskoj: Incident na probi polufinala. Policija odvlačila prosvjednike ispred arene, privedeno 10 ljudi

Obamin trodnevni posjet, kojim će dominirati razgovori o iranskom nuklearnom pitanju, ne donosi novu mirovnu inicijativu.

Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, javlja AFP i dodaje kako je svoje prvo putovanje u drugome mandatu Obama počeo dva dana nakon prisege nove vlade premijera Benjamina Netanyahua.

>> Hrvatski mirotvorci se vratili s Golanske visoravni

Po dolasku u Jeruzalem Obamu očekuju razgovori s predsjednikom Shimonom Peresom, a zatim i s Netanyahuom te obilazak proturaketnog zaštitnog sustava Iron Dome (čelična kupola) koju financiraju Sjedinjene Države.

Želja je američkog predsjednika obnoviti ponešto narušene odnose i s Izraelcima i Palestincima i zato je njegov trodnevni posjet vrlo brižljivo organiziran, piše Reuters.

Obama će se susresti i s palestinskim predsjednikom Abasom

Za četvrtak je planiran Obamin posjet Ramalahu na Zapadnoj obali gdje će razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a u petak će kratko obići i baziliku rođenja Isusova u Betlehemu.

U želji da se izravno obrati izraelskoj javnosti, Obama će održati u četvrtak govor u međunarodnom kongresnom centru u Jeruzalemu pred stotinama mladih ljudi.

Američko izaslanstvo nastojat će privoljeti Izraelce i Palestince da se vrate mirovnim pregovorima koji su u zastoju. Drugi je zadatak uvjeriti Netanyahua da je SAD spreman spriječiti Iran u razvoju nuklearne bombe. Treća aktualna tema bit će razgovoriti o tome kako zaustaviti sirijski građanski rat, piše Reuters.

Agencija AFP u zasebnom tekstu piše kako utjecajan izraelski doseljenički lobi strahuje da bi Obamin posjet mogao potaknuti zamrzavanje gradnje stanova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu zabranio objavu poziva na sudjelovanje u gradnji stanova na okupiranim područjima

Prema izraelskim medijima, Netanyahu je zabranio da se tijekom Obamina posjeta u novinama objave pozivi na sudjelovanje u javnim natječajima za dodjelu posla gradnje stanova na Zapadnoj obali ili u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael anektirao.

Netanyahu je poručio Izraelcima da to ne znači "zamrzavanje gradnje".

U ožujku 2010., najava gradnje novih stanova u četvrti koju je Izrael kolonizirao u istočnom Jeruzalemu upravo za posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena izazvala je veliku krizu između dviju zemalja.

U srijedu je pokrajinsko vijeće Gush Etzion svečano otvorilo novu četvrt kolona Karmei Tzour na jugu Betlehema koja će se zvati Karmei Yonatan (Jonatonovo trsje) u čast Jonathana Pollarda koji je u SAD-u 1987. osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže u korist Izraela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene