Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položit će vijenac

Obama danas na 'Ground Zero' u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama posjetit će danas 'Ground Zero' (Nultu točku) u New Yorku, nekoliko dana nakon noćnog napada u Pakistanu u kojem je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden, organizator terorističkog napada 11. rujna 2001. u kojem su srušeni tornjevi 'Blizanci' Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Obama će za prvog posjeta 'Ground Zero' otkako je predsjednik, položiti vijenac na spomenik žrtvama 11. rujna, susresti se s obiteljima žrtava i razgovarati s nekim od spasilaca koji su se prvi našli na mjestu te terorističke kataklizme u kojoj je ubijeno 2756 ljudi u tornjevima i na tlu, te u dva oteta zrakoplova, osim otmičara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nenaoružan je pružao otpor' Bijela kuća priznala: Osama nije bio naoružan! Slika nije dostupna Izravan prijenos FOTO: Obama kamenog lica pratio akciju

>> VIDEO: U napadu na bin Ladena korišteni 'stealth' helikoptere?

>> Bivši pripadnik Navy Seals-a: Osamu je ubila elita elite

Svečanost na kojoj će Obama položiti vijenac je otvorena za novinare, a s obiteljima žrtava sastat će se privatno. On će također posjetiti newyoršku vatrogasnu postaju Engine Company 54, koja je izgubila 15 vatrogasaca u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je novinarima da Obama ne planira držati govor ili davati izjave tijekom posjeta New Yorku.

Bivši predsjednik George W. Bush, za čijeg se mandata dogodio napad 11. rujna, neće se pojaviti uz svog nasljednika. On je otklonio Obamin poziv da mu se pridruži i preko glasnogovonika poručio kako u postpredsjedničkom razdoblju ne želi javnu pozornost.

Bijela kuća nebrojeno puta dale ispravke

Samo nekoliko dana nakon jedne od najznačajnijih tajnih akcija u povijesti SAD-a, Bijela kuća se muči da ispriča priču o dramatičnoj akciji i nađe pravnu osnovu za njezino poduzimanje, komentira u četvrtak The Washington Post.

Dužnosnici Bijele kuće povukli su nekoliko najprovokativnijih detalja otkrivenih u prva 24 sata nakon napada. Bin Laden nije 'ubijen u vatrenom okršaju' i nije koristio svoju ženu kao 'ljudski štit', kao što se prvotno tvrdilo.

Dužnosnici Bijele kuće dobrovoljno su dali ispravke, navodeći da je do grešaka došlo zbog žurbe u kojoj su primljena izvješća komandosa i prenesena novinarima. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene