Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama afroamerikancima

'Prestanite plakati i žaliti se, izujte papuče i krenite u marširanje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U temperamentom pozivu na mobilizaciju svom važnom glasačkom bloku, američki predsjednik Barack Obama je poručio afroamerikancima da prestanu plakati i žaliti se, te da 'obuku cipele za marširanje' i slijede ga u borbi za radna mjesta i prilike za napredovanje, prenosi TV mreža MSNBC News.

Obamin govor na godišnjoj večeri Kluba crnačkih zastupnika u Kongresu SAD-a, bio je njegov odgovor na sve glasnije prigovore čelnika afričkoameričke zajednice da je dao previše ustupaka republikancima, a ne čini dovoljno u borbi protiv crnačke nezaposlenosti, koja je gotovo dvostruko veća od nacionalnog prosjeka i iznosi 16,7 posto.

'Znam da to obeshrabruje ljude. Slušam vas', rekao je Obama pred oko 3.000 okupljenih u Kongresnom centru u Washingtonu. Naglasio je da crnci trebaju vjerovati u budućnost i shvatiti da u borbi neće pobijediti ako ne stanu na njegovu stranu. 'Trebam vašu pomoć', rekao je Obama, pred kojim je zahtjevan pokušaj osvajanja drugog predsjedničkog mandata na izborima 2012., u nepovoljnoj gospodarskoj situaciji u zemlji.

Obami će trebati masovan odaziv crnačkih birača na razini povijesnih izbora 2008., ako misli osvojiti drugi mandat pa je subotnji govor bio prilika da se osvrne na glavne brige Amerikanaca afričkog podrijetla. On je priznao da su crnci jako stradali zbog recesije, te da ga frustrira što treba toliko dugo da se preokrene trend u gospodarstvu. 'Mnogo ljudi jedva spaja kraj s krajem', rekao je Obama dodajući kako se, po drugoj strani, mnogi u Washingtonu suprotstavljaju svakom potezu njegove administracije koji bi trebao poboljšati stanje, poput nedavnog prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja, vrijednog 460 milijardi dolara.

No, Obama je rekao kako crnci iz iskustva svoje borbe za građanska prava jako dobro znaju da boriti se za prave stvari nikada nije lako.'Skinite svoje kućne papuče. Stavite cipele za marširanje. Riješite se toga. Prestanite prigovarati. Prestanite jadikovati. Prestanite plakati. Moramo nastaviti s naporima. Imamo posla koji treba obaviti', rekao je gormkim glasom Obama, praćen pljeskom i klicanjem. Na vrhu popisa tih obveza je pridobiti Kongres da prihvati zakon o poticanju zapošljavanja, čiji je prijedlog poslan Kongresu prije dva tjedna.

Pročitajte i ovo Nositelj liste na EU izborima Karlo Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Nije ga ni spomenuo Resslerov govor neodoljivo podsjetio na riječi bivšeg američkog predsjednika, pogledajte pa prosudite sami Slika nije dostupna Sprema se predati vlast POZIV SAD-U Posljednji Obamin govor o nacionalnoj sigurnosti

Zakon o poticanju zapošljavanja

Obama je rekao da će taj paket smanjenja poreza na plaće, poreznih olakšice za poslovanje i ulaganja u infrastruktu, donijeti koristi za oko 100.000 tvrtki u vlasništvu crnaca, kao i za 20 milijuna crnačkih radnika. Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, naznačili su spremnost da podupru neke od predloženih poreznih mjera, ali se protive načinu njihova financiranja s povećanjem poreza za najbogatije građane i velike korporacije.

Crnački zastupnici u Kongresu ostaju vrlo zaštitnički nastrojeni prema prvom predsjedniku afričko-američkog podrijetla, no posljednjih tjedana sve glasnije izražavaju svoje nezadovoljstvo, posebno zbog crnačke nezaposlenosti. (J.G./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene