Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijela kuća objavila

Obama će 18. veljače primiti Dalaj lamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama primit će tibetanskog vjerskog vođu Dalaj lamu u Bijeloj kući 18. veljače, potvrdio je u četvrtak njezin glasnogovornik.

Glasnogovornik Robert Gibbs kazao je da predsjednik Obama poštuje Dalaj lamu kao globalnu religijsku figuru, te da se 'raduje angažiranom i konstruktivnom dijalogu'. Gibbs je kazao da je za mjesto susreta odabrana Soba sa zemljovidima Bijele kuće, a ne Ovalni ured, jer se 'ni jedan predsjednik nije sastao s Dalaj lamom u Ovalnom uredu'. Očekuje se da će odluka Bijele kuće o primanju Dalaj lame dodatno pojačati napetosti između SAD-a i Kine. SAD želi pomoć Kine u rješavanju nuklearne prijetnje Irana i Sjeverne Koreje, kao i kod pitanja gospodarske krize i klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet tisuća slušatelja Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti Slika nije dostupna Držat će predavanja Dalaj lama stigao u Sloveniju

Kina, koja optužuje Dalaj lamu da promiče neovisnost Tibeta, ranije je pozvala Bijelu kuću da otkaže Obamin sastanak s Dalaj lamom, a nakon potvrde da će do susreta doći 18. veljače očekuje se i osuda iz Pekinga. Aktivisti za ljudska prava smatraju da je posjet Bijeloj kući dobitnika Nobelove nagrade za mir snažna poruka Tibetancima i drugima koji se bore za ljudska prava diljem svijeta. Dalaj lamu mnogi u svijetu štuju kao moralni autoritet.

Odnosi između SAD i Kine narušeni su nakon nedavne najave Obamine administracije o prodaji 6,4 milijarde dolara oružja Tajvanu, koji Kina smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Prije toga je SAD kritizirao Kinu zbog cenzure interneta, a prošloga je tjedna najavio da će zaoštriti sporno pitanje potcjenjenosti kineske valute. Prije početka sadašnjeg američkog pritiska na Kinu, Peking je odbio podržati incijativu SAD za uvođenje novog kruga sankcija Vijeća sigurnosti UN-a Iranu, zbog nastavljanja nuklearnog programa i odbijanja zahtjeva međunarodne zajednice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene