Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama nudi pomoć

Obala Bjelokosti: EU za formiranje vlade nacionalnog jedinstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je predsjednika Obale Bjelokosti Alassanea Quattaru da formira vladu nacionalnog jedinstva kako bi se pomoglo ratom razdiranu zemlju vratiti na put mira te je obećala svoju pomoć.

Istodobno je u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama čestitao Quattari na preuzimanju dužnosti te mu ponudio pomoć u naporima na ujedinjenju zemlje i uspostavi sigurnosti.  Quattara, koji je u ponedjeljak nakon četveromjesečnih borbi svrgnuo dotadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa, ima povijesnu šansu nadići podjele u zemlji, naglasili su ministri vanjskih poslova EU nakon sastanka u Luxembourgu.

'EU pozdravlja zalaganje predsjednika Quattare da se postigne nacionalno pomirenje' , navodi se u izjavi ministara vanjskih poslova zemalja EU. Ona je spremna podržati rad predloženog Povjerenstva za istinu i izmirenje i ohrabruje predsjednika Quattaru u formiranju sveobuhvatne, široko postavljene vlade koja će predstavljati sve regije i sva politička stajališta u zemlji", dodaje se u priopćenju. Također se ističe da će EU, koja je ukinula neke dosadašnje sankcije toj zemlji, razmotriti daljnje ukidanje sankcija i obnovu programa pomoći Obali Bjelokosti što je prije moguće.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Obala Bjelokosti: Ouattara obećava pošteno suđenje

Obama, koji je podupro Quattaru i pozvao Gbagboa da odstupi s dužnosti, razgovarao je s novim predsjednikom o važnosti ponovne uspostave normalne trgovine i o pomoći potrebnoj privatnom sektoru u Obali Bjelokosti, koja je svjetski lider u proizvodnji kakaoa.

Quattara je preuzeo dužnost u ponedjeljak nakon što su njegove snage uhitile Laurenta Gbagboa, koji je odbio predati dužnost unatoč izborima, provedenim pod okriljem UN-a u studenome, na kojima je pobijedio Quattara.

Novi predsjednik najavio je suđenje Gbagbou te također, u južnoafričkom stilu, obećao Povjerenstvo za istinu i izmirenje koje će pokrenuti istrage o zločinima i kršenju ljudskih prava što su ih počinile obje strane u sukobu u Obali Bjelokosti. Prema podacima UN-a, u nasilju u Obali Bjelokosti od prosinca je ubijeno 800 ljudi, a pretpostavlja se da bi krajnja bilanca mogla biti i veća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene