Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pogledao sam ga u oči'

O ubojstvu: 'Još pokušavam shvatiti je li to najbolja ili najgora stvar koju sam učinio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki marinac Robert O'Neill ubio je Osamu bin Ladena.

Bivši američki marinac Robert O'Neill u utorak navečer dao je svoj prvi televizijski intervju u kojem je iznio detalje povijesne akcije u kojoj je, tvrdi, ubio Osamu bin Ladena.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Helikopter Službe na terenu Nestao je američki helikopter s marincima

'Ako je bilo dovoljno svjetla, bio sam posljednja osoba koju je vidio', rekao je o Osami bin Ladenu kojeg je pogledao ravno u oči prije nego ga je upucao.

'Stajao je pola metra od mene, ruke je držao na ženi, bilo je to lice koje sam vidio tisuću puta. Pomislio sam 'imamo ga, upravo smo završili rat'', rekao je O'Neill.

U dvodijelnom intervju čije se prikazivanje nastavlja u srijedu navečer progovorio je o svom nevjerojatnom putu od dostavljača pizze do priključivanja prestižnoj postrojni SEAL.

38-godišnjak se prisjetio i posljednjeg poziva ocu i emocionalnih pisama koje je slao svojoj tadašnjoj ženi i djeci, siguran da će biti ubijen ili zatočen u rizičnoj operaciji koju je naredio američki predjednik Barack Obama.

O posljednjim trenucima svoje žrtve: 'Ja sam ga ubio, a ovako je sve izgledalo'

Dok su tri metka koja je ispalio pomagla zatvaranju jednog poglavlja u životima mnogih Amerikanaca koji su u napadu 11. rujna izgubili svoje najmilije, taj trenutak O'Neilla i dalje svakodnevno muči.

'Još pokušavam shvatiti je li to najbolja stvar koji sam ikada učinio ili najgora stvar koju sam ikada učinio', rekao je za Fox News, prenosi Daily Mail.

Iako je ponosan jer je bio bitan dio te uspješne misije neodlučan je kako će ona dugoročno utjecati na njegov život. 'Ne znam što će se dogoditi, napravio sam nešto s čim ću morati živjeti svaki dan', rekao je.

Ponosan na sve

Prošle godine O'Neill je dao anonimni intervju za Esquire u kojem je objasnio kako su događaji kobne noći doveli do kraja njegovog braka i prijevremenog odlaska u mirovinu. Međutim, u utorak je ponosno govorio o detaljima rigoroznog treninga kroz koji je morao proći kako bi se priključio marincima i pozivu da bude dio operacije Neptunovo koplje.

Tko je ubio Osamu Bin Ladena?

Sa svojim timom bio je u Miamiju na ronilačkoj obuci kada je dobio poziv da se priključi misiji. Na početku im nisu otkriveni detalji, ali s vremenom je postalo jasno kako bi mogli biti u lovu na jako veliku metu.

Obučavani su na replici Bin Ladenovog skloništa. Prije odlaska gotovo svi su pisali pisma obiteljima, uvjereni da se neće vratiti. 'Što smo više obučavani, više smo shvaćali da će to biti jednosmjerna misija', rekao je O'Neill. Međutim, ekipa je na situaciju gledala pozitivno jer njihov posljednji čin, mislili su tada, bit će rušenje Osame bin Ladena.

Kada se vratio kući prvo je iskidao pisma u kojima se oprostio s obitelji.

Danas o detaljima akcije

Poziv ocu bio je jedna od posljednih stvari koju je napravio prije ukrcavanja na helikopter za Pakistan. Iako mu je rekao da samo provjerava kako je, njegov otac je osjetio da se nešto događa. Nekoliko sati kasnije procurila su prva izvješća o napadu, a on je znao da je njegov sin uključen.

'Moj sin je ubio Osamu bin Ladena! Ne bojimo se odmazde'

Prije ulaska u helikopter odabrane marince podravili su vojni dužnosnici i kolege. U minutama prije akcije stalno si je ponavljao riječi bivšeg maeričkog predsjednik Georgea W. Busha nakon napada 11. rujna: 'Bezlične kukavice jutros su napale slobodu i slobodu ćemo braniti'.

O detaljima akcije progovrit će u srijedu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene