Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žustro u europarlamentu

Hrvatske zastupnice na suprotnim stranama o poljskom zakonu o pobačaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biljana Borzan i Ruža Tomašić imale su suprotne stavove, no obje su branile pravo žene na izbor. Razlikuju se u mišljenjima o tome do kojeg trenutka je to moguće.

U jučerašnjoj žustroj raspravi u Europskom parlamentu na temu kontroverznog poljskog prijedloga zakona o pobačaju kojim bi se on u potpunosti zabranio i kriminalizirao, a ženama prijetila kazna i do pet godina zatvora, sudjelovale su i dvije hrvatske europarlamentarke.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Ilustracija brutalno i neljudski Djevojčicu (14) silovao ujak, liječnici je izbacili iz bolnice kad je došla na pobačaj: "Odlazite. Nije naša briga"

Ruža Tomašić osvrnula se na masovne prosvjede na ulicama Poljske protiv tog zakona te istaknula da je zadaća odgovorne vlasti uvažavanje mišljenja svih građana i pružanje jasnih odgovora na njihova pitanja i strahove.

"Pravo na izbor žene moramo braniti. Ona mora imati pravo izabrati kad će stupiti u spolni odnos, mora imati pravo birati osobu s kojom će to učiniti i mora imati pravo na izbor između različitih metoda planiranja obitelji. Želimo li slobodno društvo, žena u njemu mora biti slobodna donositi važne odluke koje se primarno tiču nje same", naglasila je Tomašić.

Istaknula je i kako sloboda svakoga od nas završava tamo gdje počinje tuđa. "Pravo žene na izbor završava tamo gdje počinje djetetovo pravo na život!", naglasila je i dodala da se EU ne smije miješati u pitanje zakonske regulacije pobačaja već da to pitanje države trebaju individualno rješavati.

Cijeli govor možete pogledati u priloženom videu.

Sramotna dobacivanja poljskih zastupnika

Hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan kazala je kako je rasprava započela skandiranjem poljskih aktivistica s galerije te nizom optužbi ekstremne desnice u EP da problem nije u nadležnosti EU-a.

"Poljakinje su građanke EU-a i naša je obaveza zaštiti njihova ljudska prava, moramo pokazati da solidarnost nema granica. Smatram da su kolege koji tvrde da ovo nije pitanje u nadležnosti EU-a licemjerni jer istovremeno podržavaju inicijativu 'One of us', koja promovira zabranu pobačaja na razini Unije", kazala je Borzan.

Tijekom rasprave poljski zastupnici s krajnje desnice su nazivali pobačaj "genocidom protiv Božje volje" ili omalovažavali problem predlažući da "pozitivnom diskriminacijom sačuvamo samo ženske fetuse i tako ostvarimo ženska prava".

"Ženama treba omogućiti pristup tržištu rada, zdravstveni odgoj, zaštitu od seksualnog i drugih oblika nasilja te dostupnost kontracepcije, a ne govoriti im što da rade sa svojim tijelom. Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete, nitko nema pravo prisiliti ženu da rodi pod cijenu vlastitog života ili pak ženi pod traumom spontanog pobačaja prijetiti zatvorom", kaže Borzan.

"Žensko tijelo je često predmet političkih bitaka, ali žensko tijelo pripada samo ženi. Španjolska je to naučila prije dvije godine kroz prosvjede i na europskoj razini. Zbog snažnih žena koje su u ponedjeljak izašle prosvjedovati u Poljskoj, i u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu, EU je snažniji", zaključila je Borzan.

Kako smo već izvijestili, poljski zastupnici danas su odbacili prijedlog rigoroznog zakona o pobačaju, koji je podnijela jedna građanska inicijativa i koji je izazvao polemike do samog vrha Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene