452694
452694
452694
452694
452694

Hrvatske zastupnice na suprotnim stranama o poljskom zakonu o pobačaju

  • , 06.10.2016., 16:12
  • Autor:
  • komentara

Biljana Borzan i Ruža Tomašić imale su suprotne stavove, no obje su branile pravo žene na izbor. Razlikuju se u mišljenjima o tome do kojeg trenutka je to moguće.

 
 
 
 
Ruža Tomašić i Biljana Borzan (Foto: Robert Anic, Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Ruža Tomašić i Biljana Borzan (Foto: Robert Anic, Dusko Jaramaz/PIXSELL)

U jučerašnjoj žustroj raspravi u Europskom parlamentu na temu kontroverznog poljskog prijedloga zakona o pobačaju kojim bi se on u potpunosti zabranio i kriminalizirao, a ženama prijetila kazna i do pet godina zatvora, sudjelovale su i dvije hrvatske europarlamentarke.

Ruža Tomašić osvrnula se na masovne prosvjede na ulicama Poljske protiv tog zakona te istaknula da je zadaća odgovorne vlasti uvažavanje mišljenja svih građana i pružanje jasnih odgovora na njihova pitanja i strahove.

"Pravo na izbor žene moramo braniti. Ona mora imati pravo izabrati kad će stupiti u spolni odnos, mora imati pravo birati osobu s kojom će to učiniti i mora imati pravo na izbor između različitih metoda planiranja obitelji. Želimo li slobodno društvo, žena u njemu mora biti slobodna donositi važne odluke koje se primarno tiču nje same", naglasila je Tomašić.

Istaknula je i kako sloboda svakoga od nas završava tamo gdje počinje tuđa. "Pravo žene na izbor završava tamo gdje počinje djetetovo pravo na život!", naglasila je i dodala da se EU ne smije miješati u pitanje zakonske regulacije pobačaja već da to pitanje države trebaju individualno rješavati.

Cijeli govor možete pogledati u priloženom videu.

Sramotna dobacivanja poljskih zastupnika

Hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan kazala je kako je rasprava započela skandiranjem poljskih aktivistica s galerije te nizom optužbi ekstremne desnice u EP da problem nije u nadležnosti EU-a.

"Poljakinje su građanke EU-a i naša je obaveza zaštiti njihova ljudska prava, moramo pokazati da solidarnost nema granica. Smatram da su kolege koji tvrde da ovo nije pitanje u nadležnosti EU-a licemjerni jer istovremeno podržavaju inicijativu 'One of us', koja promovira zabranu pobačaja na razini Unije", kazala je Borzan.

Tijekom rasprave poljski zastupnici s krajnje desnice su nazivali pobačaj "genocidom protiv Božje volje" ili omalovažavali problem predlažući da "pozitivnom diskriminacijom sačuvamo samo ženske fetuse i tako ostvarimo ženska prava".

"Ženama treba omogućiti pristup tržištu rada, zdravstveni odgoj, zaštitu od seksualnog i drugih oblika nasilja te dostupnost kontracepcije, a ne govoriti im što da rade sa svojim tijelom. Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete, nitko nema pravo prisiliti ženu da rodi pod cijenu vlastitog života ili pak ženi pod traumom spontanog pobačaja prijetiti zatvorom", kaže Borzan.

"Žensko tijelo je često predmet političkih bitaka, ali žensko tijelo pripada samo ženi. Španjolska je to naučila prije dvije godine kroz prosvjede i na europskoj razini. Zbog snažnih žena koje su u ponedjeljak izašle prosvjedovati u Poljskoj, i u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu, EU je snažniji", zaključila je Borzan.

Kako smo već izvijestili, poljski zastupnici danas su odbacili prijedlog rigoroznog zakona o pobačaju, koji je podnijela jedna građanska inicijativa i koji je izazvao polemike do samog vrha Europske unije.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se