Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNO TRŽIŠTE

Islamistima prodaju nuklearno oružje: 'Sigurno će bombardirati Ameriku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bande krijumčara borcima samoproglašene Islamske države pokušale su prodati visoki-radioaktivni materijal, otkrila je istraga.

Britanske vlasti u suradnji s FBI-em u posljednjih su pet godina spriječile četiri velike 'trgovinske akcije' ruskih mafijaških skupina koje su pokušavale uspostaviti kontakte s bliskoistočnim ekstremistima, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Najnoviji slučaj, koji se dogodio u veljači, uključivo je preprodavača odnosno krijumčara koji je tražio kupca, pripadnika džihadista Islamske države, za velike količine celzija, dovoljne da uništi stotine domova i ureda.

Tsar bomba stigla u Moskvu na proslavu 70. obljetnice proizvodnje nuklernog oružja u Rusiji

Tajne operacije vlade i FBI-a koje su direktive dobivale iz Modavije 2011. godine su otkrile skupinu krijumčara na čijem se čeli nalazio tzv. 'pukovnik', za kojeg se sumnja da je djelatnik ruske obavještajne agencije, FSB. Nakon što je 'pukovnik' organizirao ilegalnu prodaju materijala za izradu bombi od urana zajedno s nacrtima za izradu bombe, čovjeku iz Sudana, vlasti su to spriječile. Agenti su upali u njegov dom, no on je pobjegao. Pretpostavlja se da u blizini doma postoji spremište u kojem je čuvao nuklearni materijal.

U jednom od zabilježenih slučajeva, posrednik je kazao doušniku, koji se predstavljao kao kupac, kako je od iznimne važnosti da 'roba' stigne do bliskoistočnih ekstremista. 'Stvarno želim islamskog kupca jer će oni sigurno bombardirati Ameriku', rekao je u razgovoru kojeg su tajni agenti presreli te snimili.

U drugom slučaju, trgovac je tvrdio da može nabaviti 10 kilograma urana, što je oko petine količine atomske bombe u Hirošimi, po cijeni kilograma od 24 funte.

Novi Hladni rat s Rusijom - nuklearni projektili ponovno će biti smješteni na britansko tlo?

U većini slučajeva krijumčarenja i ilegalne preprodaje radioaktivnih materijala igrači 'srednje' razine bivaju uhićeni, kao i posrednici, no 'velike ribe' i glave operacija nekako se uspiju izvući zajedno s materijalom. Većina članova bandi bivaju kažnjeni sa samo nekoliko godina zatvora.

Moldavijska policija i pravosudne vlasti službene su spice podijelile s agencijom AP kako bi javnosti izložile koliko je stvarano i opasno nuklearno crno tržište postalo.

Constantin Malic, policajac koji je sudjelovao u istrazi u sva četiri slučaja kazao je da 'možemo očekivati više ovakvih slučajeva'.

'Dokle god krijumčari misle da mogu zaraditi velike novce bez da budu uhvaćeni, nastavit će to raditi', napomenuo je Malic.

U istragu je uključen velik broj agenata i policajaca kao i najmodernija oprema koja uključuje high-tech uređaje, detektore zračenja i odjeću s opremom koja omogućuje snimanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene