Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao i kroz Hrvatsku

Nuklearni otpad iz Srbije stigao u Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskorišteno nuklearno gorivo iz instituta Vinča kod Beograda, koje je ondje čuvano 26 godina, nakon mjesec dana putovanja stiglo je u skladište u Rusiji, prenijela je navečer srbijanska državna televizija RTS ne navodeći je li gorivo na svom putu do slovenske luke Kopar prošlo kroz Hrvatsku.

Operacija prijevoza provedena je u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i najveća je u povijesti te organizacije, navodi na svom službenom portalu RTS koji je, kako tvrdi, imao ekskluzivno pravo punih mjesec dana pratiti pripremu i prijevoz goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uskoro, pripreme su skoro gotove!' Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom Slika nije dostupna 'Uvedite moratorij' Rusija poziva S.Koreju da zaustavi nuklearne aktivnosti

>> Pokrenuta peticija 'NE radioaktivnom otpadu u srcu Zagreba!'

Konvoj od 15 kamiona na kojima je bilo isto toliko posebnih spemnika punih goriva iz Vinče krenuo je na put 19. studenog, a osiguravalo ga je više od tri tisuće policajaca.

Vlakom prebačen do Kopra

Konvoj je u pratnji helikoptera stigao u Suboticu gdje su spremnici pretovareni na posebnu željezničku kompoziciju za prijevoz opasnog materijala. Odatle je vlakom prebačen do Kopra u Sloveniji, pri čemu se ne precizira je li nuklearni otpad prošao kroz Hrvatsku.

Otpad je dalje brodom putovao do luke Murmansk u Rusiji, a odande je opet vlakom prevežen u skladište Majak na granici sa Kazahstanom. Srbija i Rusija potpisale su 2009. sporazum prema kojemu će Rusija preuzeti tri tone nuklearnog otpada iz reaktora u beogradskom prigradskom naselju Vinči. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene