Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJI KVAR

Nuklearka Krško zaustavljena, nema utjecaja na okoliš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz nuklearke Krško, koja je u četvrtak ujutro nešto prije 8:30 automatski zaustavljena, priopćeno je da je utvrđen razlog koji je izazvao manji kvar te da se očekuje njeno skoro ponovno uključenje.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmi put Prijeti nuklearna nesreća! U Zaporižji došlo do kritičnog prekida struje Ilustracija Opasna igra Ukrajina: Rusija dronovima gađala područje blizu nuklearne elektrane

 

Kvar do kojeg je došlo nalazi se izvan reaktorskog postrojenja, popravak je u tijeku, a ponovno uključenje nuklearke u mrežu može se očekivati tijekom sutrašnjeg dana.

Kako je nuklearka Krško navela u priopćenju za javnost, automatsko isključenje izazvalo je nepravilno djelovanje regulacijskog ventila za dovod vode u klasičnom dijelu nuklearke.

Precizna dijagnostika kvara ventila i uklanjanje greške je u tijeku, bit će riješeno danas u popodnevnim satima, dok se ponovno uključivanje nuklearke u mrežu očekuje tijekom petka, jamče u upravi nuklearke.

Naglasili su da je do kratkotrajnog automatskog ispada nuklearke i njenog zaustavljanja došlo kad je djelovala punim kapacitetom i da su sve reakcije bile normalne i po predviđanjima.

Zaustavljanje nije uzrokovalo nikakve utjecaje na okoliš, a reakcije sustava zaštite i osoblja bile su odgovarajuće i pravilne.

U nuklearki je prije tri mjeseca završen redovan remont koji se obavi svakih 18 mjeseci, a tijekom remonta izvršena su uobičajena testiranja opreme, zamijenjen dio goriva, te modernizirani neki sustavi, što je uobičajeno.

Ne računajući redovne remonte, do izvanrednog zaustavljanja rada nuklearke dolazi u rijetkim slučajevima.
Zadnji takav slučaj dogodio se u srpnju 2015. godine, kad je nuklearka na nekoliko dana prestala raditi radi zamjene pokvarenog aparata za mjerenje temperature vode kojom se hladi reaktor.

No, tada se radilo o "ručnom" zaustavljanju, a ne automatskom ispadu zbog kvara koji registriraju kontrolni mehanizmi.

Do sada su od 2006. godine zabilježana tri izvanredna ispada nuklearke iz mreže i zaustavljanja njena rada.

Do toga je 2011. došlo dva puta: jednom zbog kvara na glavnom kontaktu nuklearke s visokonaponskim dalekovodom, a drugi put zbog problema sa zatvaranjem glavnog izolacijskog ventila parovoda. Još jednom, 2013. godine, nuklearka je zaustavljena zbog kvara novopostavljenog mjernog instrumenta u njenim dijelu izvan samog reaktora. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene