Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novo prebrojavanje glasova u Zimbabveu duže od tri dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborno povjerenstvo Zimbabvea objavilo je u nedjelju da bi novo prebrojavanje glasova u dijelu izbornih jedinica na izborima održanim 29. ožujka, koje je počelo u subotu, moglo trajati duže od početno predviđena tri dana.

"Jučer smo počeli kasnije zbog konzultacija", objasnila je zamjenica direktora izbornog povjerenstva i dodala da žele biti sigurni da ovog puta neće biti pogrešaka, te da se za sada niti jedna strana nije uložila žalbu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iranska TV Djelomično prebrojavanje glasova potvrdilo rezultat Slika nije dostupna Protuvladini prosvjedi Moldavija: Ustavni sud naredio ponovno prebrojavanje glasova

Novo prebrojavanje glasova tražila je vlada zbog nepravilnosti tijekom glasanja. Odnosi se na 23 od 210 okruga u zemlji gdje su stanovnici Zimbebvea glasali 29. ožujka kako bi izabrali predsjednika, zastupnike i lokalne vlasti.

Stranka predsjednika Roberta Mugabea, na vlasti do neovisnosti 1980. službeno je izgubila na parlamentarnim izborima. Ali novo prebrojavanje Mugabeu bi moglo omogućiti većinu u zastupničkom domu.

Nakon predsjedničkih izbora između Roberta Mugabea (84) koji želi šesti mandat i šefa oporbe Morgana Tsavangiraia (56) rezultati još nisu objavljeni.

Još uvijek nije poznato što je s najmanje 75 pobornika oporbe u Zimbabveu koji su uhićeni tijekom prosvjeda i općeg štrajka koji su organizirani zbog nezadovoljstva da službeni rezultati izbora od 29. ožujka nisu objavljeni, rekao je odvjetnik Pokreta za demokratsku promjenu (MDC, oporba).

Odvjetnik je dodao da je prošlog utorka uhićeno najmanje 120 aktivista MDC-a, među kojima su neki čak odvođeni iz njihovih kuća. Dio ih je u međuvremenu uz jamčevinu oslobođen, ali sudbina velikog broja je još nepoznata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene