Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ekipe na terenu

Curi jedan od najvećih naftovoda na svijetu! Otkriven razlog oštećenja

Curenje plina u moru
Curenje plina u moru Foto: Handout / SWEDISH COAST GUARD / AFP
Družba je jedan od najvećih naftovoda na svijetu i služi kao najveći put za opskrbu naftom iz Rusije i Kazahstana do punktova u Ukrajini, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Austriji i Nemačkoj.

Poljski operater PERN otkrio je curenje u jednom cjevovodu u sustavu Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Europu, objavio je u srijedu. Taj događaj povećava zabrinutost za energetsku sigurnost Europe nakon curenja plina u Sjevernom toku.

Curenje, za koje PERN kaže da ga je otkrio u utorak navečer, dolazi u trenutku kada se Europa suočava s ozbiljnom energetskom krizom nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

PERN je rekao da je curenje vjerojatno uzrokovano nesrećom.

"Ovdje možemo govoriti o slučajnoj šteti", rekao je Reutersu glavni poljski dužnosnik zadužen za energetsku infrastrukturu Mateusz Berger. Rekao je da nema osnova vjerovati da je curenje izazvano sabotažom.

Curenje je otkriveno u dijelu cijevi oko 70 kilometara od središnjeg poljskog grada Plock.

Riječ je o naftovodu koji je jedan je od najvećih na svijetu, a ruskom naftom opskrbljuje veći dio središnje Europe, uključujući Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutarnje vatrogasne jedinice i zaštite okoliša) poduzimaju sve moguće mjere.

Glasnogovornik češkog operatera naftovoda MERO rekao je da nisu primijetili nikakve promjene u tokovima prema Češkoj.

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Pročitajte i ovo Curenje plina u moru Švedska obalna straža Otkriveno i četvrto oštećenje plinovoda Sjeverni tok: Mine su postavljene prije nekoliko godina?

Podsjećamo, švedska sigurnosna služba prošli tjedan je rekla da je istraga mjesta zločina o curenju plina iz dvaju podvodnih cjevovoda koji povezuju Rusiju s Njemačkom pojačala sumnje u tešku sabotažu.

Poručili su da je istragom utvrđeno da je došlo do detonacija na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 u švedskoj ekonomskoj zoni, što je prouzročilo veliku štetu na cjevovodima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene