Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novinarka svjedočila protiv 'Scootera' Libbya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Lewisu 'Scooteru' Libbyju, bivšem predstojniku ureda američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, kao svjedok optužbe iskaz je dala Judith Miller, novinarka The New York Timesa koja je 85 dana provela u zatvoru jer se opirala nalogu suda da otkrije tko joj je sredinom 2003. rekao da je Valery Plame agentica CIA-e.

Otkrivanje novinarima identiteta agentice CIA-e Valery Plame, supruge američkoga diplomata Josepha Wilsona koji je tada kritizirao napad SAD-a na Irak, u središtu je suđenja 'Scooteru' Libbyju za krivokletstvo i ometanje pravde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbačena tužba agentice CIA-e protiv Dicka Cheneyja Slika nije dostupna Republikanci traže pomilovanje 'Scootera' Libbyja

Judith Miller, koja je nakon izlaska iz zatvora prošle godine
pristala svjedočiti, ali samo uz pisano odobrenje optuženog Libbyja, izjavila je u sudnici da joj je Libby o agentici CIA-e govorio u dva navrata prije nego što je rekao kako je doznao njezin identitet.

Libby je istražiteljima FBI-a rekao kako je za Plame doznao od novinara NBC-a Tima Russerta oko 10. srpnja 2003.

Miller je svjedočila da joj je Libby govorio o Plame 23. lipnja i
ponovno 8. srpnja 2003.

Slučaj Plame u središtu je kritika da je Bijela kuća 2003. namjerno iskrivljavala obavještajne podatke o iračkom oružju za masovno uništenja kako bi opravdala ulazak u rat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene