456136
456136
456136
456136
456136

Novinarka CNN-a bila u vojnom konvoju kojeg su zasjeli islamisti, ovo je njezino iskustvo

  • , 07.11.2016., 09:16
  • Autor:
  • komentara

Iako su stigli do Mosula, iračke trupe u gradu i dalje vode bitke s islamistima. Borbe se vode za svaku kuću. U konvoju iračkih tenkova koje su teroristi dočekali u zasjedi bila je i novinarka CNN-a Arwa Damon.

 
 
 
 
Borba za Mosul (Foto: AFP)
Borba za Mosul (Foto: AFP)

Iračke trupe u Mosulu vode bitke od kuće do kuće kako bi porazili to snažno uporište islamista. S njima je bila Arwa Damon, ratna izvjestiteljica CNN-a. Ovako je opisala što se dogodilo dok je bila u konvoju.

''Kamerman Bruce Laine i ja bili smo s iračkom jedinicom za protuterorizam. Dogodilo se to da je ISIS konvoj napao iz zasjede u veoma kompleksnom napadu u jednoj od tih uskih uličica kroz koje smo prolazili. Uspjeli su prepoloviti konvoj. Moram reći da je ovo jedno od najstrašnijih iskustava koje sam osobno doživjela, iako iz ratnih zona izvještavam već više od deset godina. Nakon što su podijelili konvoj, isprva s pucnjavom i granatama, počeli su sistemski gađati jedno po jedno vozilo, tenkove, Humveeje, MRAPove…

Počeli su s kraja i primicali se sredini konvoja, prisiljavajući vojnike i nas na izađemo iz vozila, na ulice i ulazimo u zgrade i na taj način stavljaju vojne snage u ranjiviji položaj, jer tada su borci ISIS-a ulazili u zgrade u kojima smo pronašli utočište i napadali ih. Na kraju veoma duga 24 sata, temelj svega je da smo bili pod napadom s oko 22 ranjena vojnika i šest neozlijeđenih. U jednom je trenutku bilo toliko loše, unatoč tome što je jedinica stalno zvala pomoć i nitko nije dolazio. Rekli su da ostaju bez naoružanja, a borci ISIS-a bili su veoma blizu, bili su u zgradi iza one u kojoj smo mi proveli noć s iračkom obitelji.

U zračnom napadu uništena je zgrada, kuća iza nas. Kasnije smo otkrili da je ondje bilo osam boraca ISIS-a. U jednom trenutku, borci ISIS-a bili su na krovu, u susjednoj zgradi, bacali su granate u dvorište te ozlijedili čak i više vojnika s kojima smo bili. Razlog zbog kojeg pomoć nije mogla doći je stoga što su i oni upali u zasjedu tijekom borbi s ISIS-om. Ova situacija ilustrira izazove s kojima se susreću Iračani dok pokušavaju osloboditi drugi najveći grad u toj državi'', ispričala je Damon koja je sada na sigurnom, u Irbilu, 90-ak kilometara udaljen od Mosula.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se