453874
453874
453874
453874
453874

Mafiji poslao poruku: ''Još uvijek sam živ, a vi niste uspjeli''

  • , 17.10.2016., 17:17
  • Autor:
  • komentara

Talijanski autor knjige "Gomora" Roberto Saviano, koji već 10 godina živi pod policijskom zaštitom, mafijaškim je bosovima koji žele njegovu smrt u ponedjeljak poručio: "Još uvijek sam živ, a vi niste uspjeli."

 
 
 
 
Novinar Roberto Saviano, autor knjige
Novinar Roberto Saviano, autor knjige

Nagrađivani talijanski novinar koji pod policijskom zaštitom živi otkad je 2006. objavio knjigu pod nazivom "Gomora", nazvanoj po biblijskome gradu grijeha u kojoj prikazuje svijet napuljske mafije kroz oči 13-godišnjaka za novu generaciju Talijana postao je simbol borbe protiv organiziranog kriminala.

"Gomora" je nastala tako što je Saviano proveo gotovo dvije godine radeći u tekstilnim i građevinskim tvrtkama pod kontrolom klana Casalesi, a rezultat je knjiga-reportaža s izmišljenim likovima koji odražavaju svu surovost napuljskoga načina života pod dominacijom Camorre u svim područjima života - od sitnog obrta do odvoza smeća.

Knjiga je prodana u 1,2 milijuna primjeraka širom Italije i prevedena na 42 jezika te je poslužila kao predložak za snimanje filma i serije. Istodobno su Savianu i tjelohraniteljima koji ga čuvaju, smrću zaprijetili članovi moćnoga klana Casalesi.

"Kada su me u listopadu 2006. stavili pod zaštitu, upitao sam ih koliko dugo će to trajati", prisjeća se Saviano za talijansku La Repubblicu. "Policajac mi je odgovorio kako vjeruje da će to potrajati nekoliko dana".

No desetljeće kasnije, Saviano je i dalje potencijalna meta. "Teško je sve to sažeti... no želio bih izraziti iznimnu zahvalnost policajcima koji me svakodnevno čuvaju... oni su mi postali poput obitelji", kazao je za talijanski dnevni list.

Često pomisli na to kako bi bilo dobro da nikada nije napisao "Gomoru". No unatoč svemu, danas bih im volio viknuti u lice: "E pa niste uspjeli. Niste dobili što ste željeli.", kaže.

"A ja nisam posustao, nisam se slomio, iako je bilo trenutaka kad sam se raspadao na komadiće", kaže danas 37-ogodišnji Saviano, upozoravajući da prijetnje smrću nisu jedini načini kojima se u Italiji sprečava sloboda izražavanja. Upozorava na to da i sveprisutna ucjena onemogućuje medijsko istraživanje mafijaškog djelovanja i prijetnja.

"Tko god opiše organizirani kriminal, namještanje poslova, pranje novca, mora biti svjestan toga da će postati žrtveno janje", kaže Saviano te dodaje da "mafija neće samo pokušati diskreditirati ono što je o njoj napisano, već će se svim silama potruditi da uništi vjerodostojnost podataka i osobe koja ih je iznijela". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se