Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi protiv mjera štednje

Novi val nasilja u Grčkoj: Deseci tisuća prosvjednika protiv policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tisuća Grka izašlo je na ulice Atene i Soluna gdje su se sukobili sa policijom.

Prosvjednici su se odazvali na poziv sindikata na 24-satni opći štrajk, u znak prosvjeda protiv novog plana štednje o kojemu grčka vlada pregovara s EU-om i MMF-om.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

Policija procjenuje da je u Ateni u podne više od 15.000 prosvjednika u dvjema povorkama pošlo prema zgradi parlamenta, a u Solunu, drugom po veličini gradu, na sjeveru zemlje, na ulice je izašlo je gotovo 18.000 ljudi, isto po procjeni policije.

Prosvjednici, nezadovoljni novim mjerama štednje, počeli su bacati Molotovljeve koktele na policiju, čime se prosvjed pretvorio u nasilni obračun s policijom.

U prijestolnici je najveća povorka bila ona komunističke sindikalne fronte Pame, okupljena pod sloganom 'Neposluh' i 'Ne novim žrtvama za plutokraciju'. Drugu su povorku predvodile dvije sindikalne središnjice, GSEE i Adedy, koje su organizirale štrajk kako bi 'odbacile nove oštre, nepravedne i nedjelotvorne mjere'.

Gotovo 5.000 redarstvenika raspoređeno je kako bi spriječili nerede na prosvjedima, nerijetko nasilnima u Grčkoj, kao što su bila dva prethodna opća štrajka ove godine, u veljači. Prilazi parlamentu bili su zapriječeni metalnim ogradama.

>> Grčka danas kreće u opći štrajk

'Već dvadeset dvije godine živimo u nevjerojatno lošim socijalnim prilikama, grčko društvo je pokusni kunić za ono što se događa drugdje' u Europskoj uniji, rekao je ljutito Ilias Loizos, 56-godišnji općinski službenik koji kaže da mu je plaća prepolovljena.

Pokazujući odlučnost usprkos tolikom gnjevu prosvjednika, ministarstvo financija objavilo je tijekom jutra da je novi plan gospodarskih mjera i strukturnih reforma, koji prosvjednici osporavaju, 'dogovoren' na sastanku konzervativnog premijera Antonisa Samarasa i njegova ministra financija Yannisa Stournarasa koji se održao večer ranije i o kojemu javnost nije bila obaviještena.

Mjere kojima bi se u proračunu trebalo uštedjeti više od 11,5 milijarda eura, a obuhvaćaju smanjenje plaća u javnom sektoru, mirovina i socijalnih davanja, moraju ipak potvrditi dva partnera u tročlanoj koalicijskoj vladi i odobriti trojka vjerovnika.

Ovo je treći opći štrajk ove godine i prvi od lipnja, kada je na vlast došla koalicijska vlada.

U štrajku sudjeluju i kontrolori leta koji su obustavili rad na tri sata, zbog čega je otkazano dvanaest letova grčkih kompanija Olympic air i Aegean Airlines.

Novi plan mora još prihvatiti parlament prije europskog summita 18. listopada, na kojemu Grčka očekuje odobravanje isplate zajma vrijednog 31,5 milijarda eura.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene