Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruko više nego prije

Veliki val izbjeglica stiže u Njemačku: Ovog vikenda dolazi 40 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se da bi u Njemačku ovog vikenda trebalo stići 40 tisuća izbjeglica.

Njemačka se priprema za veliki val izbjeglica koji očekuju ovog vikenda. Prema procjenama trebalo bi stići 40 tisuća ljudi, dvostruko više nego prošlog vikenda. Razlog je dijelom u mađarskom planu da u utorak, 15. rujna, potpuno blokira granicu sa Srbijom i spriječi ulazak imigranata koji idu dalje prema Austriji i Njemačkoj. Ponašanje Mađarske prema imigrantima žestoko je osudio austrijski kancelar koji ga je usporedio s nacističkim razdobljem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oštra presuda Europski sud pravde: Mađarska je prekršila zakon EU-a o azilu Slika nije dostupna 'Europa ih može očekivati još' Bašar al Asad: Za izbjegličku krizu kriv je Zapad

Bježe kroz rupu u mađarskoj ogradi na granici. Uočila ih je patrola. Dio obitelji je ostao iza žičane ograde, dio se provukao. Rasprava s graničnim policajcima i molbe. Mađari su propustili cijelu obitelj. Izbjeglice vode do kampa u blizini. A od tamo u ovom trenutku ne mogu dalje. Trebali bi u prihvatne centre zbog registracije, ali u njima više nema mjesta. Mađarska je na meti oštrih kritika zbog svog odnosa prema izbjeglicama.

'Došli smo iz Mađarske, a bilo je kao da smo u Siriji. Malo hrane, malo kruha ujutro i navečer. Djeca su se prehladila, nije bilo grijanja, ničeg. Stavili su nas iza rešetaka, kao da smo kriminalci, kao da smo životinje', kazao je Saeed, izbjeglica iz Sirije.

Njemačka smjestila izbjeglice u Buchenwald - bivši koncentracijski logor

Pomažu volonteri, ali vlast donosi sve oštrije mjere. 'Moramo ih odvesti iz Mađarske što prije, prije nego što se i vojska uključi. Tako da sve izbjeglice moraju što prije stići do Budimpešte, do utorka', kazala je jedna mađarska volonterka.

Koliko je težak put do Europe pokazala je i ekipa Sky Newsa. Sa sirijskim izbjeglicama bili su u gumenom čamcu i iz Turske došli do Grčke. Nadomak obale, olakšanje i sreća. 'Hvala, Europa; hvala, Francuska; hvala, Njemačka. Hvala. Hvala vam od srca. Hvala, Europa.', riječi su izbjeglice iz Sirije.

Cilj im je Njemačka, koja ovoga vikenda očekuje dolazak 40 tisuća izbjeglica. Diljem Europe obilježen je Dan solidarnosti s izbjeglicama, ali je bilo i prosvjeda protiv imigranata. Potporu ljudima koji bježe u potrazi za boljim životom pokazao je i slavni nogometni klub Bayern. Igrači su na teren izašli s djecom imigrantima i djecom iz Njemačke. Milijun eura bavarski će klub dati za pomoć izbjeglicama, a otvorit će i kamp u kojem će trenirati izbjeglice koji su mladi nadareni nogometaši. Pomoći će i drugi europski klubovi. Po jedan euro od svake prodane ulaznice za prvo kolo Lige prvaka sljedećeg tjedna ići će za pomoć izbjeglicama.

SKUPOVI PODRŠKE DILJEM EUROPE

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u subotu u Kopenhagenu i u Londonu na skupovima potpore izbjeglicama koji traže utočište u Europi, a u Londonu se za njih zauzeo i novoizabrani čelnik britanskih laburista, pišu agencije.

"Sve prolazi u miru i redu", objavila je policija na svom Twitter računu, na kojemu stoji i da se u Kopenhagenu na prosvjedu potpore okupilo oko 30.000 ljudi.

Danski mediji prenose da su okupljeni nosili transparente s natpisima "Izbjeglice, dobrodošli" i "Europa je u sirijskom susjedstvu".

Slični su prosvjedi održani i u drugim danskim gradovima, Padborgu, na granici s Njemačkom, kojim prolaze izbjeglice.

I u Londonu su se u znak potpore izbjeglicama okupili deseci tisuća prosvjednika, tražeći od svoje vlade da učini više kako bi pomogla izbjeglima iz Sirije, prenosi AFP.

Dječak prerušen u Paddingtona, plišanog medvjedića porijeklom iz Perua koji je postao ikona britanske dječje literature, nosio je transparent na kojemu je pisalo: "I medvjedić Paddington bio je izbjeglica".

Novi predsjednik oporbene stranke laburista Jeremy Corbyn, pošto je nešto ranije u subotu pobijedio na unutarstranačkim izborima za čelnika stranke, obratio se prosvjednicima u Londonu i zauzeo za "mirna rješenja" izbjegličkog problema.

"Naš je cilj pronaći mirna rješenja za probleme ovog svijeta", rekao je 66-godišnji Corbyn te poručio "Na nama je odgovornost jer smo potpisali konvenciju iz Ženeve da ćemo tim ljudim (izbjeglicama) pružiti skrb i potporu".

Prosvjede podupiru razne karitativne udruge i nevladine udruge, među kojima Amnesty International te organizacija "Stop the war coalition".

Nekoliko tisuća ljudi prošlo je centrom Londona do ureda premijera Davida Camerona s plakatima na kojima je pisalo "Otvorite granice" i "Izbjeglice unutra, Torijevci van".

Osim u Londonu i Kopenhagenu okupljanja su najavljena i u Berlinu, Beču te u Lisabonu. U Berlinu se za prosvjede prijavilo najmanje 5000 ljudi, a u Beču oko 6000.

Istodobno su skupovi protiv izbjeglica najavljeni u nekoliko istočnoeuropskih gradova. U Varšavi će se održati dva prosvjedna skupa, jedan u organizaciji nevladinih skupina - za potporu izbjeglicama, te drugi na koji su pozvale krajnje desničarske struje - protiv njih. Održavanje obaju takvih skupova najavljeno je i u Pragu gdje se na skupu potpore izbjeglicama očekuje oko 3000 ljudi, a na onom protiv njih oko 2000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene