Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi test bit će iznad zemlje?

Ozbiljne posljedice šestog nuklearnog testa: Sjeverna Koreja možda je ozbiljno oštetila svoje podzemne tunele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz podrhtavanja i odronavanja u blizini sjevernokorejske baze za nuklearna testiranja indicira da je šesti nuklerani test te države destabilizirao regiju. To bi također mogli biti znakovi da se nuklearno postrojenje Punggye-ri možda neće još dugo moći koristiti za testove.

Manji potres očitan je u petak ujutro u blizini sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne testove, objavila je agencija za vrijeme Južne Koreje. Međutim, za razliku od potresa koji su povezani s nuklearnim testovima, čini se kako je ovaj potres bio prirodan. Ovo je posljedni od najmanje tri potresa o nuklearnog testa koji je obavljen 3. rujna, koji je izazvao potres magnitude 6.3.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

Zbog niza potresa neki stručnjaci vjeruju da je posljednji test možda oštetio planine na sjeverozapadu zemlje, gdje je obavljeno svih šest nuklearnih testova, izvještava Time.

"Eksplozija koja se dogodila 3. rujna bila je toliko snažna da postoji mogućnost da su se podzemni tuneli unutar postrojenja urušili", rekao je Kim So-gu, glavni istraživač s Korejskog seizmološkog istituta.

Prema 38 North, projektu koji nadzire Sjevernu Koreju, došlo je do niza odronavanja u blizini nuklearnog postrojenja.

"Razlog zbog kojeg je Punggye-ri postalo nuklearno postrojenje je zato što se to područje smatralo stabilnim", rekao je Hong Tae-kyung, profesor na Yonsei sveučilištu u Seulu. "Nedavni potresi mogući su indikator da je posljednji test možda uzrokovao deformaciju zemljine kore."

Novi nuklearni test mogao bi biti odgovor na Trumpove prijetnje

Južnokorejska obavještajna agencija nedavno je rekla da Sjeverna Koreja planira graditi još dva tunela. Tunel koji se koristio za prvi test je nakon testa zatvoren, a drugi tunel koristio se za sljedećih pet testova. Postoji mogućnost da se drugi tunel urušio nakon šestog testa.

Sljedeći nuklearni test mogao bi se dogoditi iznad zemlje. Ministar vanjskih poslova, Ri Yong Ho, rekao je prošli mjesec da bi Sjeverna Koreja mogla testirati "hidrogensku bombu dosad neviđene snage", što se smatra odgovorom na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju.

Dodatan problem postrojenja Punggye-ri je blizina aktivnog vulkana Paektu. Ta planina visoka 2.744 metara nalazi se na granici Kine i Sjeverne Koreja, a zadnji je puta eruptirao 1903. Neki stručnjaci misle da bi sjevernokorejsko nuklearno testiranje moglo potaknuti novu erupciju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene