Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi sukobi vahabita i lokalnih muslimana u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od stotinjak mještana sela Barčići kod gradića Kalesija u sjeveroistočnoj Bosni u nedjelju se fizički sukobila sa sljedbenicima lokalnog vođe vahabitskog pokreta Sulejmana Barčića potvrđujući jačanje napetosti u Bosni i Hercegovini između tih radikalnih islamista i pripadnika Islamske zajednice (IZ) kojoj je na čelu reis Mustafa Cerić.

Kako je prenijela bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1, do sukoba je došlo kada su lokalni muslimanski vjernici koji podupiru IZ pokušali spriječiti dalji rad mekteba u vlasništvu IZ kojega su vahabiti uzurpirali obavljajući tamo molitve i organizirajući vjersku poduku protivno pravilima koje propisuje IZ.
 
Mještani su pri tom otvoreno iskazivali ogorčenost djelovanjem vahabita koji zagovaraju konzervativni oblik islama koji se prakticira u Saudijskoj Arabiji i njihovim pokušajem da utječu na vjerski odgoj djece i mladih.

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru"

Sljedbenici Jusufa Barčića pri tom su fizički ozlijedili jednog starca koji je morao potražiti liječničku pomoć.

Eskalaciju sukoba spriječila je policijska intervencija.

Predsjednik medžlisa IZ za područje Kalesije Mustafa Turić najavio je kako će nakon nedjeljnog sukoba poduzeti dodatne mjere kako bi se obračunao s vahabitima.

- Naš će stav biti da se ovaj objekat do daljnjeg (mekteb) zatvori i zapečati, izjavio je Turić.

Jusuf Barčić, poznat po pokušajima da na silu i u sarajevskim džamijama obavlja predavanja o islamu kako ga tumače vahabiti, najavio je pak nove radikalne poteze oduzme li mu se pravo korištenja mekteba u Barčićima.

- Ako IZ bude ustrajala u sprječavanju muslimana da koriste vjerske objekte za ibadet (molitvu), bit ćemo prisiljeni na određeni način ignorirati takvu zajednicu i odvojiti se i početi djelovati mimo te strukture, kazao je Barčić dodavši kao će IZ u tom slučaju "snositi sve posljedice" ovakve odluke vahabita.

Policija je najavila pojačanu nazočnost u Barčićima sljedećih dana kako bi spriječili izbijanje novih izgreda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene