Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi u Kaliforniji

Eskalacija prosvjeda: Bijesni Amerikanci napadaju policiju i pljačkaju trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je uhitila nekoliko prosvjednika iz gomile od više od 500 ljudi. Niz trgovina u Berkeleyu je opljačkan, a jedna prosvjednik koji je pokušao spriječiti pljačku je napadnut.

Bijesna gomila bacala je predmete na policiju koja je uzvratila u noći na ponedjeljak, druge noći sukoba u sjevernoj Kaliforniji nakon smrti Afroamerikanca kojega je newyorkški policijski časnik ubio nedopuštenim zahvatom gušenja.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Prizor prosvjeda Veliki prosvjed VIDEO Kaos u Rusiji: Stotine nasrnule na policiju, građane rastjerali suzavcem

Policija je bacila suzavac nakon što je bila meta, kako je rekla, "eksploziva". Krenula je u čišćenje prometnica budući da su prosvjednici preplavili nadvožnjake na dvije lokacije u Berkeleyu.

Policija je uhitila nekoliko prosvjednika iz gomile od više od 500 ljudi. Niz trgovina u Berkeleyu je opljačkan, a jedna prosvjednik koji je pokušao spriječiti pljačku je napadnut, priopćila je policija.

U nekoliko američkih gradova svakodnevno se održavaju prosvjedi nakon odluke velike porote u srijedu u New Yorku o nepodizanju optužnice protiv bijelog policajca Daniela Pantalea, koji je nedopuštenim zahvatom gušenja u srpnju na ulici ubio 43-godišnjeg crnca Erica Garnera.

Obama: Rasizam duboko ukorijenjen u američkom društvu

Niz ubojstava crnaca prisilili su američki politički establišment da se dosad najsnažnije uhvati u koštac s očitim problemom rasizma koji dominira odnosom američkih redarstvenika i pripadnika zajednica druge boje kože, većinom crnačkih i hispanskih.

Prosvjednici tvrde da je rasizam strukturni problem u lokalnoj policiji diljem zemlje. Statistika pokazuje da se crnce pretresa, optužuje i osuđuje nesrazmjerno često u odnosu na bijelce, a policajci vrlo rijetko odgovaraju za svoje nasilne postupke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene