Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se šalio

Novi šef britanskih laburista: Trebali bismo ukinuti vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi lider britanskih laburista Jeremy Corbyn izrazio je želju da se u njegovoj zemlji ukine vojska.

Jeremy Corbyn vjeruje da bi velika Britanija kao i druge države trebale slijediti primjer Kostarike i ukinuti vojne snage, piše The Sun.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Dmitrij Medvedev Bivši predsjednik Rusije Medvedev upozorio na slanje vojske u Ukrajinu: "Nadam se da arogantni Britanci shvaćaju da bi to bila objava rata''

'Ne bi li bilo divno kada bi svaki političar u svijetu umjesto da bude ponosan na veličinu vojnih snaga napravio ono što su napravili na Kostariki kada su ukinuli vojsku, te da budu ponosni na to što vojske nemaju i što su na vrhu ljestvice indeksa mira. To bismo i mi trebali učiniti', rekao je 66-godišnji britanski ljevičar.

Prije dva tjedna Corbyn je također kazao kako ne može zamisliti situaciju u kojoj bi poslao britanske trupe na strana ratišta.

Bivši ministar obrane Sir Gerald Howarth rekao je da Corbynova želja da zabrani britansku vojsku dokazuje da živi na drugom planetu.

Deklarirani socijalist i marksist: Jeremy Corbyn novi je šef britanskih laburista

Izvori bliski Corbynu objasnili su da su njegove izjave ipak više 'teorijske želje', nego politička realnost. 'On smatra da bi svijet bio mnogo bolje mjesto da nema ratova niti potrebe za vojskom', kazao je izvor.

Podsjetimo, Jeremy Corbyn izabran je u subotu za vođu britanske oporbene Laburističke strane. Inače je deklarirani socijalist i poštovatelj Karla Marxa. Izraziti ljevičar Corbyn se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država, predstavlja se kao zaštitnik najsiromašnijih i predlaže bolju raspodjelu bogatstva i povećanje poreza za bogate i za poduzeća.

Pozvao je konzervativnu vladu premijera Davida Camerona i da pokaže više sućuti za izbjeglice koji traže azil u Europi u čemu podržava Njemačku koja je najavila prihvat 800.000 tražitelja azila u 2015. Sam je najavio sudjelovanje u prosvjedu kasnije u subotu u Londonu u korist boljeg prihvata izbjeglica.

Corbynov gospodarski program britanski je tisak nazvao 'Corbynomics' i dok protivnici nazivaju nevjerodostojnim taj program podržalo ga je četrdesetak ekonomista i osudilo napade medija koji su naklonjeni desnici.

Vegeterijanac Corbyn gorljivi je pacifist, protivnik sadašnjeg ustroja NATO-a, aktivan u organizacijama Stop the War i kampanji za nuklearno razoružanje jer nuklearno oružje smatra preskupim i opasnim i želi uklanjanje britanskih nuklearnih podmornica Trident.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene