Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Srbiji strahuju od nove blokade

NOVI PROBLEMI U ODNOSIMA? Evo koja blaga Hrvatska traži od Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je Hrvatska objavila da će deblokirati otvaranje poglavlja 26. u pregovorima Srbije s Europskom unijom, u Srbiji strahuju da bi se njihov pregovarački proces mogao još malo zakomplicirati jer bi Hrvatska mogla inzistirati na vraćanju kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve.

Najveći dio dobara iz Hrvatske je iznesen za vrijeme vojnih operacija "Oluja" i "Bljesak".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DEMONSTRACIJA PREDNOSTI POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE Hrvatska blokada imat će najmanje tri štetne posljedice Slika nije dostupna Spor oko poglavlja 26 Predsjednica na Vučićeve uvrede odgovorila savjetom: "Agresivnom retorikom i performansima se ne može ući u EU"

Kako piše Blic, uvjet o vraćanju blaga postavila je Beogradu prethodna hrvatska vlada, a na njega su prethodnih tjedana podsjetili pojedini hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu. Više o ovome znat će se nakon zasjedanja odbora za proširenje 10. ili 11. siječnja, na kojem će biti riječi o otvaranju poglavlja 26., koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.

Hrvatsko Ministarstvo kulture navelo je da od Srbije Hrvatska potražuje "1065 kulturna dobra iz pravoslavnih crkava i manastira".

"Međudržavno Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara nastavlja s radom na vraćaju preostalih umjetnina. Prema podacima iz procjene ratne štete, nedostaje još 24.500 muzejskih predmeta iz 45 hrvatskih muzeja za koje se ne zna gdje se nalaze, te jesu li ti predmeti uništeni ili otuđeni i za koje ne postoji evidencija, niti su bili predmetom pregovora o vraćaju", naveli su u Ministarstvu kulture.

Od 2001. do 2013. u Hrvatsku je vraćeno 25.260 umjetničkih djela.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da kulturno blago iz srpskih crkava i manastira u Hrvatskoj neće biti vraćeno ni u kakve privremene depoe te da će ostati u Srbiji dok se ne steknu uvjeti da budu vraćeni tamo odakle su i uzeti, piše Blic.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene