Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znakovi nuklearne fisije

Novi problemi s hlađenjem nuklearke Fukushima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene početkom godine u tsunamiju, priopćila je danas da je pronašla moguće znakove nuklearne fisije u reaktoru što bi predstavljalo korak nazad u naporima da se nuklearka sigurno ohladi i ugasi ove godine.

Fukushima Daiichi pogođena je u ožujku razornim potresom i tsunamijem koji je uslijedio nakon toga i od tada ispušta zračenje. Tokyo Electic Power (Tepco) koji upravlja nuklearkom objavio je da je u reaktoru 2 otkrio ksenon koji nastaje kao nusprodukt fisije te je preventivno dodana mješavina vode i borne kiseline koja bi trebala spriječiti nuklearnu reakciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasnost u Japanu Medvjed napao policajce, jedan čovjek mrtav: Izdano upozorenje za stanovnike Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean UN dao zeleno svjetlo U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

>> Tepco traži hitnu pomoć od države za Fukushimu

'Može se pretpostaviti da se izolirana reakcija dogodila i trajala kratko vrijeme, sudeći po prisutnosti ksenona', kazao je glasnogovornik Tepca. Kompanija dodaje i da je količina oslobođenog ksenona bila mala te je malo vjerojatno da se nuklearno gorivo u reaktoru ponovno rastopilo. Analitičari kažu da je opasnost daljnjeg zračenja minimalna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene