Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Cure nepoznati detalji o napadima 9/11: Dva agenta ukrcala su se na probni let...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesnaesta je godišnjica od najgorih terorističkih napada na tlu SAD-a, 9/11 u kojima je poginulo 3000 ljudi. Na vidjelo izlaze i do sada nepoznati detalji o upletenosti Saudijske Arabije u napade.

Veleposlanstvo Saudijske Arabije financiralo je testni let prije napada na "njujorške blizance", stoji u dokaznim materijalima na 5000 stranica podnesenima u sudskom procesu koji 1400 članova obitelji žrtava vode protiv saudijske vlade.

Prema informacijama New York Posta, veleposlanstvo je koristilo dvojicu saudijskih državljana, koji su se predstavljali kao "studenti u SAD-u" na takozvanoj probnoj vožnji iz Phoenixa u Washington kako bi izvidjeli sigurnosne mjere prije nego što je desetak otmičara otelo dva zrakoplova s kojima su izveli napad na Twinse i ubili gotovo 3000 ljudi 11. rujna 2001. godine.

Saudijska vlada do sada je odbijala bilo kakvu povezanost s napadima u New Yorku.

Prema dokumentima FBI-ja, koji su podneseni kao dokazni materijal, dvojica saudijskih državljana koji su došli u SAD, Mohammed al-Qudhaeein i Hamdan al-Shalawi, bili su dio mreže agenata Saudijske Arabije u SAD-u. FBI također tvrdi da su prošli obuku u Afganistanu s drugim operativcima Al Kaide koji su sudjelovali u napadima 9/11. Qudhaeein je navodno bio zaposlen u ministarstvu u Saudijskoj Arabiji dok je Shalawi bi dugogodišnji zaposlenik saudijske vlade u Washingtonu.

U studenom 1999. godine ukrcali su se na let America Westa za Washington i pokušali nekoliko puta ući u kokpit. Avion je prijevremeno sletio u Ohio a dvojac je pušten nakon ispitivanja u FBI-ju. Karte im je navodno platilo veleposlanstvo Saudijske Arabije.

Dvojica muškaraca također su bila na simpoziju koji je organiziralo veleposlanstvo Saudijske Arabije u suradnji sa Institutom za islamske i arapske znanosti u Americi u kojem je radio i Al Kaidin klerik Anwar al-Awlaki koji je pak kasnije pomogao otmičarima zrakoplova pronaći smještaj i dobiti dokumente kada su 2000. došli u SAD, prenosi Independent.
 

Pročitajte i ovo Mohammed bin Salman Nema pravde SAD potvrdio imunitet saudijskom princu u slučaju brutalnog ubojstva novinara: "Novac je ipak na prvom mjestu" Dolazak zarobljenika u Saudijsku Arabiju OSLOBOĐENI IZ ZATOČENIŠTVA VIDEO Snimka dolaska zarobljenika iz Rusije u Saudijsku Arabiju: Među njima bio je i Prebeg. Dnevnik Nove TV doznaje kad se točno vraća u Hrvatsku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene