Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emisija digla prašinu

Nove kontroverze: Koliko su štetni wifi uređaji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije prvi put da se tvrdi kako nas mobiteli štetnim zračenjem možda polako ubijaju, no znanstvena emisija Catalyst, australske ABC televizije, podigla je veliku prašinu, nakon što su stručnjaci u njoj poručili da uređaji s WiFi-jem uzrokuju znatno brže rak, nego što to mislimo.

Glavna znanstvena emisija australskog TV kanala ABC podigla je veliku prašinu u tamošnjoj javnosti, emisijom o štetnosti zračenja uređaja koji imaju WiFi, ponajviše mobitelima.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Na emisiju su odmah reagirali vodeći australski stručnjaci za elektromagnetsku energiju i preventivnu medicinu, istaknuvši da tvrdnje u toj emisiji nikako nemaju uporište u znanosti.

Dr. Dera Davis, savjetnica za zdravlje i prevenciju bolesti, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, vjeruje da su mobiteli kancerogeni, nakon što je počela sumnjati u znanstvene dokaze o njihovoj bezopasnosti po ljudsko zdravlje.

"Otad sam zajedno s kolegama, neki od kojih su radili u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zajedno sa mnom, objavila članak u kojem tvrdimo da je zračenje mobitela kancerogeno, dok nove studije pokazuju kako ljudi koji kao tinejdžeri počnu koristiti mobitele izrazito često, imaju četiri do osam puta veću šansu oboljeti od maligne gliome, to je tumor na mozgu, 10 godina kasnije", tvrdi ona.

Nadalje tvrdi kako je studija bila provedena između 2000. i 2004. te da je trebala biti objavljena 2005. godine, no da je zbog političkih stavova i veza unutar članova tima, neke od kojih je izdašno sponzorirala sama industrija mobilnih uređaja, studija objavljena tek pet godina kasnije.

"Rezultati studije su bili neodređeni, no stvarno otkriće, u tehničkom dodatku 2, pokazalo je da postoji značajan porast rizika od raka na mozgu kod najtežih korisnika", rekla je Davis, a prenosi news.com.au.

Australska znanstvena zajednica žestoko je kritizirala te tvrdnje.

Znanost ne može dokazati da je nešto 100 posto sigurno

"Razočaran sam i osjetio sam potrebu uvjeriti gledatelje da je rubno mišljenje dr. Davis i njezinih kolega, upravo to, rubno mišljenje, koje nema uporište u znanosti", ističe profesor Rodney Croft, direktor australskog Nacionalnog vijeća za zdravlje i medicinska istraživanja.

Nadalje kaže i da postoji vrlo snažan znanstveni konsenzus da čak i nakon osobnih stavova, poput dr. Davis, ne postoje snažni dokazi da je zračenje mobitela štetno.

"Naravno, nemoguće je za znanost dokazati da je bilo što u potpunosti sigurno, pa stoga, govorili mi o wifi-ju ili soku od narandže, znanost tu ne može dokazati potpunu sigurnost", poručio je Croft. No dodao je i da su radiofrekvencijska zračenja znanstveno najistraženije područje te da su znanstvenici vrlo sigurni da je to zračenje sigurno po zdravlje ljudi.

Pitanje standarda zaštite

S druge strane, bivši šef Microsofta u Kanadi, Frank Clegg, tvrdi u spomenutoj emisiji, kako nitko u industriji mobilnih uređaja ne može tvrditi da je korištenje mobitela 100 posto sigurno. "Sve što vladine agencije ističu jest da ne postoji dokaz o štetnosti. Za mene, to nije isto kao reći da je nešto sigurno", kaže.

Smatra da su sigurnosn standardi u Kanadi, SAD-u i Australiji desetljećima zastarjeli po tom pitanju te smatra da provjere sigurnosti koje su bilo koje vladine agencije provele u posljednjih dvije do tri godine, neadekvatne i netemeljite te da one nisu rezultirale značajnijim poboljšanjem sigurnosnog standarda.

Na to je odgovorio dr. Ken Karipidis iz australske Agencije za zaštitu od zračenja, istaknuvši da usvojeni standardi još uvijek pružaju adekvatnu zaštitu od posljedica radifrekvencijskog zračenja.

Na kraju je Karipidis dodao da njegova agencija daje jače preporuke roditeljima da ograniče korištenje mobitela svojoj djeci, jer još uvijek ne postoji dovoljno znanstvenih istraživanja o efektima zračenja mobitela na djecu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene