Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Duboka antropološka kriza

Papa Franjo: Izvor krize je diktatura ekonomije bez lica i cilja koji bi bili doista humani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Novac nam treba služiti, a ne upravljati nama', poručio je papa Franjo, ocijenivši da 'iako Papa voli sve, i bogate kao i siromašne, njegova je dužnost podsjetiti bogate da siromašnima moraju pomagati, poštovati ih i pružati im potporu'.

Papa Franjo je osudio 'fetišizam novca' i 'diktaturu ekonomije bez humanog lica i cilja', izrazivši pritom žaljenje zbog toga što se etika i solidarnost smatraju 'remetilačkim' čimbenicima.

Bivšem nadbiskupu Buenos Airesa, poznatom po pažnji prema najsiromašnijima, uzrok takvog stanja je 'odnos koji imamo prema novcu', kako je rekao tijekom audijencije za nove veleoposlanike Kirgistana, Antigve i Barbude, Luksemburga i Bocvane. Izvor svjetske financijske krize je, smatra Papa, 'duboka antropološka kriza', koju se ogleda u stvaranju 'novih idola', 'fetišizma novca' i 'diktature ekonomije bez lica i cilja koji bi bili doista humani'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

>>Papa Franjo osudio zloporabu djece

Čovjek je 'sveden na jednu jedinu potrebu - potrošnju, a što je još gore, i samo se ljudsko biće smatra potrošačkom robom koju se može iskoristiti i baciti', poručio je papa Franjo.

S druge strane,'solidarnost, koja je bogatstvo siromašnih, smatra se kontraproduktivnom, suprotnom financijskoj i ekonomskoj logici', dodao je Papa, izrazivši žaljenje zbog sve većih razlika između najbogatijih i najsiromašnijih. To, prema njegovom mišljenju, proizlazi iz 'ideologija koje zagovaraju apsolutnu autonomiju tržišta i financijskih špekulacija, odričući državama pravo na nadzor'. Toj kritici sumanutog liberalizma Papa je pridodao i osudu 'sveprisutne korupcije i egoistične porezne utaje koje su zahvatile cijeli svijet'. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene