Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremali se za akcije

Ekskluzivno iz Mosula: Ekipa Nove TV u tunelu u kojem su se obučavali džihadisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Proteklih nekoliko tjedana imperij islamskog kalifata urušava se kao kula od karata, polako otkrivajući svoje najmračnije tajne. Jedna od njih je ovaj tunel u zapadnom Mosulu", ekskluzivno za Novu TV izvještava Zoran Marinović.

Bitka svih bitaka došla je do svoga vrhunca - oslobođeno je više od polovice grada Mosula. Iračka vojska pokrenula je novi snažan napad usmjeren protiv pripadnika Islamske države. Svojevrsni je to vrhunac bitke za oslobođenje najvećeg iračkog uporišta islamista, a potvrđeno je i da je uhićen rođak glavnog čovjeka kalifata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uglavnom krive IS, no... Pentagon priznao: Ubili smo najmanje 105 civila u bombardiranju Mosula Slika nije dostupna Stala bitka za Mosul Koalicija i SAD odgovorni za najveće stradavanje civila od početka rata protiv IS-a

To je uhićenje snimila i ekipa Nove TV koja se nalazi u Mosulu. U četvrtima iz kojih su džihadisti istjerani ostaju napušteni poligoni za obuku terorista. U jedan takav ušli su suradnik Nove TV Zoran Marinović i snimatelj Marino Grgurev.

U tom su se tunelu donedavno za svoje krvave pohode pripremali pripadnici tzv. Islamske države. "Proteklih nekoliko tjedana imperij islamskog kalifata urušava se kao kula od karata, polako otkrivajući svoje najmračnije tajne. Jedna od njih je ovaj tunel u zapadnom Mosulu. Džihadisti su ga na početku rata koristili za obuku svojih najelitnijih postrojbi, a u proteklih godinu dana i za obuku bombaša koji su nerijetko bili žene i djeca od 12 godina", rekao je Zoran Marinović za Dnevnik Nove TV.

Onaj tko bi ondje jednom ušao, nije smio izlaziti više od mjesec dana. "Ovi treninzi su bili posebni, nisu bili za svakoga. Kad su ljudi jednom došli, nisu smjeli ići vani, a trening je trajao od 30 do 45 dana", rekao je pukovnik Abdul Amir.

Ovaj tunel pronađen je dok su iračke postrojbe pregledavale područje iz kojeg su džihadisti protjerani. Očišćen je od mina, a sve što su teroristi ostavili iza sebe proslijeđeno je u središte za obradu dokaza. Abdul Amir, jedan od zapovjednika iračkih specijalaca, islamistima poručuje: "Što god radili i što god ste mislili napraviti bolje je da prestanete i predate se jer tada ćemo biti milostivi prema vama. Recite gdje skrivate svoje kampove, gdje planirate operacije i skrivate članove. Ako to ne učinite zasigurno ćemo vas sve pronaći i ubiti".

Oni koji uspiju pobjeći pokušavaju s izbjeglicama ući u oslobođeni dio grada i tako se spasiti. Inozemni borci ne žele se predati. "Mislim da je tamo još oko 3000 pripadnika ISIS-a, od kojih je 30 do 40 posto stranih boraca. Oslobođenje Mosula ovisi o mnogo faktora, kao što su vrijeme, ISIS-ova sposobnost i konfiguracija terena. Ali mislim da bismo to mogli učiniti tijekom mjesec dana", rekao je general Samer Husseini, zapovjednik zbornog područja.

Potvrđeno je da je iračka vojska u Mosulu prije nekoliko dana zarobila daljnjeg rođaka čelnika Islamske države Abu Bakr Al Bagdadija. U prilogu možete pogledati ekskluzivnu snimku njegovog uhićenja, koju je Nova TV objavila u petak. Bagdadijev rođak bio je zapovjednik zatvora u Mosulu, a uhvaćen je u pokušaju bijega.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene