Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdulji vojni sukob SAD-a

Nova strategija za najveću noćnu moru američkih predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Donald Trump predstavit će u ponedjeljak navečer novu strategiju za rat u Afganistanu, najdulji vojni sukob s kojim se nosi Amerika i koji je bio noćna mora i dvojice njegovih prethodnika u Bijeloj kući.

U udarnom terminu Trump će u obraćanju naciji vjerojatno najaviti skromno povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu, prema preporuci svojih viših savjetnika.

Pročitajte i ovo Susret Donalda Trumpa i Haviera Mileija Upoznao svoju inspiraciju VIDEO Nadimak mu je Luđak, a sada je konačno upoznao svog uzora! Pogledajte srdačan susret američkog i argentinskog Trumpa: "Predsjedniče!" Mark Rutte Jasna poruka Glavni kandidat za novog tajnika NATO-a: "Prestanimo cviliti i zanovijetati"

Donald Trump je dugo vremena bio skeptičan prema američkoj politici za regiju u kojoj je Afganistan, gdje rat traje već 16 godina.

Najavio je promjenu strategije čim je preuzeo dužnost u siječnju i privatno je postavljao pitanja je li mudro slati više vojnika u tu zemlju, kazali su dužnosnici.

"Ne pobjeđujemo", rekao je savjetnicima na sastanku sredinom srpnja i pitao bi li trebao smijeniti generala Johna Nicholsona, zapovjednika američkih snaga u Afganistanu.

Trump je u nedjelju završio dvotjedni odmor u svome golf-klubu u Bedminsteru u New Jerseyu, a odluku o Afganistanu donio je nakon dugih razgovora s najvišim vojnim te savjetnicima za nacionalnu sigurnost na sastanku održanom u petak u Camp Davidu.

Izvor iz administracije rekao je da će Trump vjerojatno pristati na skromno povećanje američkih vojnika, kojih je trenutačno oko 8400.

Sjedinjene Države počele su vojnu operaciju u Afganistanu u listopadu 2001., nakon terorističkih napada 11. rujna na New York i Washington i svrgnule režim islamističkih talibana. No američke snage nisu se uspjele izvući iz živog blata tog sukoba koji je nastavljen i tijekom mandata Georgea W. Busha te Baracka Obame.

"Preuzeo sam kaos i učinit ćemo ga manje kaotičnim", rekao je Trump ranije u kolovozu na pitanje o Afganistanu.

Ministar obrane Jim Mattis kazao je da je američka vojna prisutnost potrebna radi zaštite od prijetnji islamističkih boraca.

Afganistanske sigurnosne snage godinama se bore protiv talibana i taj je rat mučio Obaminu administraciju koji je povećao broj američkih vojnika za desetke tisuća kako bi oslabio talibane, a zatim je pristao smanjiti njihov broj.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici strahuju da bi pobjeda talibana omogućila ograncima terorističke mreže Al Qaide i takozvane Islamske države da u Afganistanu uspostave baze u kojima će pripremati napade na SAD i njegove saveznike.

Dužnosnici iz Bijele kuće koji su željeli ostati neimenovani objasnili su da je Trump odugovlačio sa strategijom prema Afganistanu jer ponajprije želi odlučiti o strategiji prema Pakistanu, no nisu otkrili kakav je odluka donesena za Pakistan.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster i drugi zagovaraju povećanje broja američkih vojnika za 4000, a druga je opcija smanjiti broj vojnika i ostaviti manje protuterorističke postrojbe i obavještajne vojne službe za izvođenje specijalnih operacija i izravne napade dronovima na talibane. Ta druga opcija stoji manje života i novca. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene