Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova snimka dokazuje potporu vlasti mudžahedinima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo ICTY-a smatra da je snimka obraćanja bivšeg zapovjednika Armije BiH Rasima Delića postrojbi mudžahedina, koja se ovog tjedna pojavila na internetu, ključni dokaz koji povezuje bošnjački vojni i politički vrh s dragovoljcima iz islamskih zemalja koji su počinili zločine tijekom rata u BiH.

"Za tu snimku čuli smo i ranije, o njoj je govorilo više svjedoka ali nama do sada nije bila dostupna", izjavila je Kavran kako je u subotu citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Dodala je kako će tužiteljstvo od Suda zatražiti da snimku prihvati kao dokaz protiv Delića kojega se po zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine što su ih mudžahedini počinili nad Hrvatima i Srbima u središnjoj Bosni.

Na internetskoj stranici YouTube sredinom tjedna postavljena je snimka, vjerojatno načinjena krajem 1995. ili 1996. godine, na kojoj se vide i čuju generali Delić i Sakib Mahmuljin, zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH u čijem su sastavu bili i mudžahedini, kako se obraćaju dragovoljcima iz islamskih zemalja zahvaljujući im se za ulogu koju su odigrali tijekom rata.

"Ja nikada nisam krio da ova jedinica postoji, da je to jedinica
Armije BiH i da je u institucijama sistema rukovođenja i komandovanja ABiH, a to sam ovih dana potvrdio na sarajevskom aerodromu sa zapovjednicima NATO snaga", izjavio je među ostalim tom prigodom general Delić obraćajući se pripadicima postrojbe "El mudžahid".

Delić je dodao kako su ovi mudžahedini, koji su prema odredbama Daytonskog sporazuma tada morali napustiti BiH, "pomogli muslimanima ne samo u borbi nego i u vraćanju vjeri, tradiciji, kulturi i običajima".

Sakib Mahmuljin odbio je komentirati sadržaj snimke koja je veoma zainteresirala haško tužiteljstvo.

"To smeće me ne zanima. Molim vas, pustite me na miru", bilo je sve što je Mahmuljin kazao novinarima.

Bivši pripadnik postrojbe "El mudžahid" Ali Ahmed Ali Hamad, koji je prošlog tjedna svjedočio na suđenju Deliću, također je tvrdio kako su dragovoljci iz islamskih zemalja u BiH djelovali uz znanje i punu zaštitu bošnjačkog vojnog i političkog vrha.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene