Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni detalji o životu kubanskog vođe

Dvostruki život Fidela Castra - revolucionar ili trgovac kokainom i kubanski 'Kum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaju droge Fidel Castro navodno je gledao samo kao sredstvo za svoju borbu i revoluciju. Bez problema je uzimao mito, žrtvovao najbliže suradnike, naređivao egzekucije...

Osobni čuvar Fidela Castra, koji je punih 17 godina proveo uz kubanskog vođu, otkrio je šokantne detalje o njegovom dvostrukom životu.

Juan Reinaldo Sanchez (66) tvrdi kako je Castro, poput pravog 'mafijaškog kuma' nadgledao prodaju kokaina te je osobno intervenirao u suđenjima državnim dužnosnicima i naređivao egzekucije.

'Čovjek za kojeg sam žrtvovao svoj život, kojeg sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje vlastite obitelji, u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija', kaže Sanchez.

Pročitajte i ovo Kuba nije sigurna kako dalje nakon Castrove smrti (Foto: AFP) Malo se toga promijenilo "Oče, ne puštaj moju ruku": Godinu dana nakon njegove smrti nisu sigurni kako dalje Slika nije dostupna Pokop u Santiagu Otkrivena i posljednja Fidelova želja: Kuba se oprašta

O svojem životu s kubanskim diktatorom odlučio objaviti knjigu 'Dvostruki život Fidela Castra' koja je objavljena početkom ovog mjeseca. Sanchez navodi kako je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim otocima koje je kupio državnim novcem.

Ispričao je i kako je 1988. prisluškivao razgovor Castra i generala Josea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obavještajne službe. Abrantes je tražio vođu da dopusti kubanskom narko-bossu, koji je živio u SAD-u gdje je vodio prilično razgranati biznis u dogovoru s Castrovom vladom, odmor u Havani gdje su mu živjeli roditelji. Za to je Castru bio spreman platiti 75 tisuća dolara, a ovaj je pristao uz uvjet da će roditeljima trgovca drogom kazati da je u SAD-u u stvari kako bi radio za kubansku državu i da o tome moraju apsolutno šutjeti.

Fidel Castro u javnosti PRVI PUT nakon 15 mjeseci

Sanchez navodi da je Fidel Castro prodaju droge gledao kao 'sredstvo za borbu i revoluciju'. Kada su SAD posumnjale da Kuba organizira prodaju droge u njihovoj zemlji, Castro je objavio da će provesti istragu. Abrantes i general Arnaldo Ochoa su uhićeni, a vođa je dao upute sucima i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora, a umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Ochou su strijeljali, a Sanchez, Castro i još neki su morali gledati video smaknuća.

U knjizi se bivši Castrov čuvar dotaknuo i njegovog brata Raula koji sada vodi zemlju, opisavši ga kao kroničnog alkoholičara koji je počeo piti nakon što je sudjelovao u ubojstvu prijatelja, također po Fidelovom naređenju.

Sanchez je također završio u zatvoru 1994. godine, nakon što je odlučio dati otkaz, a uspio je pobjeći tek 2008. brodom prvo do Meksika a potom u Miami gdje je i danas, piše Daily Mail.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene