Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatna raketa

Nova američka raketa nije lansirana zbog tehničkih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka tvrtka Orbital, koja bi za NASA-u trebala transportirati zalihe na međunarodnu svemirsku stanicu, u posljednji je trenutak zbog tehničkih problema odustala od probnog lansiranja rakete Antares koje je bilo najavljeno za srijedu kasno navečer, objavili su američki dužnosnici.

Sljedeći pokušaj lansiranja bit će najranije u petak i ukoliko ono bude uspješno Orbital će za NASA-u obaviti osam letova na međunarodnu svemirsku stanicu.

Antares bi trebao poletjeti s novouređenog komercijalnog svemirskog centra Wallops u Virginiji.Raketa će u orbitu transportirati 3.800 kilograma tešku "lažnu" kapsulu sličnu letjelici Cygnus koja će debitirati na Antaresovom drugom letu ovog ljeta i prevesti teret na međunarodnu svemirsku stanicu.

>> Sve spremno za probni let privatne rakete koja bi trebala opskrbljivati ISS

Orbital je s NASA-om potpisao i 1,9 milijarda dolara vrijedan ugovor o transportu tereta za svemirsku postaju. Međunarodna svemirska postaja je 100 milijarda dolara vrijedan istraživački laboratorij koji leti na visini od oko 400 kilomatara iznad Zemljine površine.

Cilj testne misije Antaresa je simulirati prijevoz tereta u orbitu na oko 258 kilometara visine što će pokazati sposobnost rakete da poleti i da obavi 'istovar' tereta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Kina lansirala novu raketu - 4 Prvo polijetanje Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta Slika nije dostupna Iz tehničkih razloga Rusija: Odgođeno lansiranje rakete Proton

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene