Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila bi najviša u Finskoj

E, TO SU DOBRI SUSJEDI Norvežani žele Finskoj darovati planinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Norveškoj je pokrenuta internetska peticija da se planinski vrh daruje susjednoj Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske neovisnosti 2017.

Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

"Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i koliko se zemalja može hvalisati da je darovalo planinu", kažu norveški aktivisti pod sloganom "Odvedimo Finsku do novih visina".

Halti je visok 1365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova. Ali bi u Finskoj bio najviši.

Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa.

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No javio se i jedan praktičniji finski korisnik: "Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor?", pitao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene