Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Norveška Srbiji izručuje Damira Siretu, osumnjičenog za ratni zločin na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška vlada odlučila je Srbiji izručiti Damira Siretu, osumnjičenoga za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, priopćilo je Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

O zahtjevu Srbije za izručenje osumnjičenog Sirete norveška je vlada odlučivala u petak, a Sireta bi srbijanskim pravosudnim organima trebao biti izručen najkasnije za mjesec dana.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Ilustracija Zatražio azil Norveška uhitila Medvedeva: Pokušao je ilegalno prijeći granicu s Rusijom

Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva, tijekom procesa optuženima za ratni zločin na Ovčari pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, "došlo se do podataka da je Damir Sireta, kao pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara odgovoran za ubojstvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika i ranjenika u hangaru i nad jamom na Ovčari 1991. godine".

Tužiteljstvo je potom protiv Sirete pokrenulo istragu, te raspisalo međunarodnu tjeralicu, na temelju koje je on i uhićen u Norveškoj u prosincu 2006. godine.

Siretino izručenje je, osim Srbije tražila i Hrvatska, a srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine navodi da je odluka norveške vlade o izručenju Srbiji imigranta Sirete "presedan, s obzirom na to da su norveški sudovi dosad odbijali ekstradiciju osoba s teritorija te zemlje".

Pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u tijeku je ponovljeni postupak protiv 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, a prošloga tjedna Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je optužnicu i protiv Milorada Pejića, koji je živio u Velikoj Britaniji i koji je uhićen u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" 19. ožujka ove godine.

Tužiteljstvo je zatražilo da postupak protiv Pejića bude pripojen postupku protiv 16 optuženih koji se pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja 21. travnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene