Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norveška: Prva žena postigla čin kontraadmirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Louise Kathrine Dedichen Bastviken imenovana je danas kontraadmiralicom norveške mornarice i tako postala prva žena s tako visokim činom u povijesti te skandinavske zemlje, priopćila je norveška vojska.

Bastviken kojoj su 43 godine i majka je dvoje djece, jedina je žena među 28 najviših časnika - generala i admirala - u norveškoj vojsci. 

Pročitajte i ovo Sobovi Ruska trava je zelenija Sobovi izazvali međunarodni incident! Rusija zaprijetila Norveškoj: "Skupo ćete to platiti" Borbeni zrakoplov F-16 Nakon Nizozemske i Danske Novo pojačanje za Ukrajinu: Norveška treća zemlja koja će donirati zrakoplove F-16 Kijevu

U mornarici je čin kotraadmirala treći po redu, iza admiralskog i viceadmiralskog.

"Nadam se da ću tako pokazati ženama da je vojska dobro mjesto za posao i da je moguće uspeti se u sam vrh hijerarhije", izjavila je na internetskoj stranici norveške vojske.

Norveška je, poput drugih skandinavskih zemalja, pionirska zemlja na području spolnog pariteta: u sadašnjoj vladi desnog centra neznatnu većinu čine žene (10 žena i 9 muškaraca), a od početka godine jedinstven zakon u svijetu koji dionička društva obvezuje da u upravnim odborima ima najmanje 40 posto žena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene