Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša vijest za uzgajivače riba

Norveška podržava EU: 'Priključujemo se sankcijama protiv Rusije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je objavila da na snagu stupaju sankcije slične onima Europske unije protiv Rusije, a zabrana se odnosi na izvoz ribe u tu zemlju.

Norveška, koja inače nije članica Europske unije, nego joj je pridružena putem Europskog gospodarskog prostora, već je 30. srpnja najavila da će se pridružiti europskim sankcijama prema Moskvi, ali će prije toga ipak konzultirati parlament. Konzultacije su završene, a vlada desnog centra dobila je podršku oporbe. 

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Aleksej Navaljni posljedice za Moskvu Ukrajina poziva na uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Alekseja Navaljnog

"Rusija nije dokazala želju da pridonese primirju i rješenju na istoku Ukrajine, već je pridonijela eskalaciji sukoba aktivnom podrškom proruskim probunjenicima", naveo je ministar vanjskih poslova Boerge Brende u priopćenju te dodao kako se stanje na istoku svakodnevno pogoršava i zato je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena u reakciji na djelovanje Rusije. 

Zabrinjavaju li vas ruske sankcije Europi i SAD-u?Zabrinjavaju li vas ruske sankcije Europi i SAD-u?

Europska je unija 29. srpnja poduzela niz sankcija prema Moskvi, kojima se Rusiji ograničava pristup financijskim tržištima EU, zabranjuje prodaja oružja te osjetljive tehnologije u području energije. Kao odgovor, Rusija je odlučila obustaviti većinu svog uvoza prehrambenih artikala iz Europe.

Ta mjera teško pogađa norveške uzgajivače lososa, za koje je Rusija od 2011. do 2013. bila glavni uvoznik. Prošle godine Norveška je izvela 295.000 tona ribe Rusiji, vrijedne 6,5 milijardi kruna (776 milijuna eura), od čega su losos i pastrve predstavljali 81 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene