Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaju sekularna država

Norveška donosi povijesnu odluku, ukidaju državnu religiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je mnoge iznenadila odlukom parlamenta da Crkvu odvoje od države. Sve stranke u parlamentu glasat će za ustavni amandman kojim će se ukinuti državna religija u toj zemlji.

Norveška će postati sekularna nacija, bez službene religije, a vlada više neće sudjelovati u imenovanju biskupa i poglavara crkvi.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

"To je povijesna odluka na Norvešku crkvu i političare u parlamentu", istaknuo je Svein Harberg, glasnogovornik odbora za crkvu, edukaciju i istraživanje, koji je jednoglasno predložio sekularizaciju.

Svih 169 zastupnika sedam stranaka u norveškom parlamentu, uključujući 10 zastupnika Kršćanske demokratske stranke i 30 zastupnika Konzervativne stranke, podržalo je prijedlog i glasati će za njegovo usvajanje, prenosi norveški TV2.

Vlada više neće imati ministra za crkvu, a država više neće birati biskupe i poglavare crkvi. Umjesto toga, Norveška će sve religije i filozofije jednako tretirati. Očekuje se kako će potrebni amandmani biti usvojeni idućeg ponedjeljka.

Norveška crkva osnovana je nakon luteranske reforme 1536. godine, i tada je nazvana Luteranskom državnom crkvom. Tradicionalno, svaki Norvežanin postaje član Norveške crkve po krštenju, a trenutno ta crkva ima 79 posto norveškog stanovništva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene