442084
442084
442084
442084
442084

AUSTRIJA PRIJETI Desnica najavila referendum o izlasku iz EU, prstom upiru u jednu zemlju

Norbert Hofer, kandidat austrijske krajnje desnice na predsjedničkim izborima, izjavio je da bi njegova zemlja mogla održati referendum o izlasku iz Europske unije.

 
 
 
 
Norbert Hofer, čelnik Slobodarske stranke (Foto: AFP)
Norbert Hofer, čelnik Slobodarske stranke (Foto: AFP)

Norbert Hofer, čelnik Slobodarske stranke, razgovarao je za talijanske novine Corriere della Sera nakon što je u petak austrijski Ustavni sud donio odluku o ponavljanju svibanjskih predsjedničkih izbora na kojima je Hofer tijesno izgubio od Alexandera Van der Bellena, suparnika iz stranke Zelenih.

"Ako bi se Europskoj uniji pridružila Turska (...) postojao bi legitiman razlog upitati austrijski narod o njihovoj volji za ostankom u takvom okruženju", kazao je Hofer.

Prema njegovim riječima, "također bi i promjene europskih sporazuma koje bi vodile prema daljnjem smanjivanju kompetencija država članica automatski rezultirale referendumom".

Austrijski ministar unutarnjih poslova srami se zbog ponavljanja izbora

Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je u subotu da se srami nakon što je austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

"Razočaran sam, sramim se. Taj nemar i to izvrtanje zakona su me duboko potresli", izjavio je ministar Sobotka za državni radio i dodao da je zbunjen. Ni krađa glasova ni manipulacije na izborima 22. svibanja nisu utvrđeni, već niz nemara u zbrajanju glasova, što je dovelo u pitanje valjanost izbora.

'Autrija je republika banana'

Austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

Hofer je 22. svibnja izgubio izbore od bivšeg čelnika Zelenih Alexandra Van der Bellena za manje od jednog postotnog boda. Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih.

Do održavanja novog drugog kruga izbora, bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

Odluka suda pokazuje da je Austrija republika banana, vjerojatno jedina osim Afrike i Kazahstana koja ne može zbrojiti glasove, oštro je u subotu ocijenio tabloid Oesterreich.

Dnevni list Kurier je izvijestio da Sobotka želi da promatrači iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europu ( OESS) budu nazočni na sljedećim izborima koji će se odvijati u jesen. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se