Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U određenim okolnostima'

AUSTRIJA PRIJETI Desnica najavila referendum o izlasku iz EU, prstom upiru u jednu zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norbert Hofer, kandidat austrijske krajnje desnice na predsjedničkim izborima, izjavio je da bi njegova zemlja mogla održati referendum o izlasku iz Europske unije.

Norbert Hofer, čelnik Slobodarske stranke, razgovarao je za talijanske novine Corriere della Sera nakon što je u petak austrijski Ustavni sud donio odluku o ponavljanju svibanjskih predsjedničkih izbora na kojima je Hofer tijesno izgubio od Alexandera Van der Bellena, suparnika iz stranke Zelenih.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

"Ako bi se Europskoj uniji pridružila Turska (...) postojao bi legitiman razlog upitati austrijski narod o njihovoj volji za ostankom u takvom okruženju", kazao je Hofer.

Prema njegovim riječima, "također bi i promjene europskih sporazuma koje bi vodile prema daljnjem smanjivanju kompetencija država članica automatski rezultirale referendumom".

Austrijski ministar unutarnjih poslova srami se zbog ponavljanja izbora

Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je u subotu da se srami nakon što je austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

"Razočaran sam, sramim se. Taj nemar i to izvrtanje zakona su me duboko potresli", izjavio je ministar Sobotka za državni radio i dodao da je zbunjen. Ni krađa glasova ni manipulacije na izborima 22. svibanja nisu utvrđeni, već niz nemara u zbrajanju glasova, što je dovelo u pitanje valjanost izbora.

'Autrija je republika banana'

Austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

Hofer je 22. svibnja izgubio izbore od bivšeg čelnika Zelenih Alexandra Van der Bellena za manje od jednog postotnog boda. Van der Bellen je na kraju proglašen pobjednikom s 50,3 posto glasova naspram 49,7 posto Hoferovih.

Do održavanja novog drugog kruga izbora, bivšeg predsjednika Heinza Fischera zamijenit će privremeno tri parlamentarna dužnosnika, uključivo Hofera.

Odluka suda pokazuje da je Austrija republika banana, vjerojatno jedina osim Afrike i Kazahstana koja ne može zbrojiti glasove, oštro je u subotu ocijenio tabloid Oesterreich.

Dnevni list Kurier je izvijestio da Sobotka želi da promatrači iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europu ( OESS) budu nazočni na sljedećim izborima koji će se odvijati u jesen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene