453024
453024
453024
453024
453024

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili stručnjaci s Harvarda i MIT-a

  • , 10.10.2016., 12:30
  • Autor:
  • komentara

Dvojici ekonomskih stručnjaka iz SAD-a dodijeljena je ovogodišnja nagrada Nobel za ekonomiju.

 
 
 
 
Oliver Hart i Bengt Holmstroem (Foto: AFP)
Oliver Hart i Bengt Holmstroem (Foto: AFP)

Ovogodišnju nagradu Nobel za ekonomiju dobili su britansko-američki ekonomist Oliver Hart sa Sveučilišta Harvard i finski ekonomist Bengt Holmstroem sa Sveučilišta MIT u SAD-u za njihove doprinose u teoriji ugovaranja.

Spomenuta teorija proučava na koji način i kako ekonomski akteri konstruiraju ugovorne aranžmane, općenito uz prisustvo asimetričnih informacija. Ta teorija smještena je u dio poznat kao zakon i ekonomija. U samoj ekonomiji tom se temom na adekvatan način prvi pozabavio Kenneth Arrow u 60-im godinama 20. stoljeća.

Oliver Hart i njegovi kolege zaslužni su za noviji razvoj te teorije u obliku teorije nedovršenih ugovaranja, koja proučava poticajne efekte nesposobnosti dogovornih strana da dovrše potencijalne ugovore.

Zanimljivo je da Alfred Nobel, po kojem je Nobelova nagrada dobila i ime, nije u svoju oporuku uključio ekonomiju kao polje u kojem bi trebalo davati posebnu nagradu znanstvenicima koji ostvaruju vrhunske rezultate unutar njega.

Nobelova nagrada za ekonomiju, međutim, utemeljena je 1968. godine, u znak proslave 300. godina Švedske centralne banke. U nepunih 50 godina otkako je uvedena, međutim, Nobelova nagrada za ekonomiju uživa jednak prestiž kao i originalne nagrade.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se