Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Učinio život na zemlji boljim'

Nobelova nagrada za književnost švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru, objavio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje je Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, 'oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim'). (HIna)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nepogrešivi pjesnički glas'' Dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, otišla je u ruke pjesnikinje Louise Gluck Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP) Podijelit će 6 milijuna kuna Nobela za medicinu dobila trojica znanstvenika: Nagrađeni za istraživanje koje omogućuje borbu protiv raka i anemije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene