Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nobelova nagrada za književnost bjeloruskoj književnici Svetlani Aleksijevič

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za "njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba", objavila je u četvrtak Švedska akademija nagrađujući dobitnicu s 8 milijuna kruna (6.552.808 kuna).

Aleksijevič (67), je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost, a bila je nominirana među 198 kandidata.

Svojim je pisanjem pokrila neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući nuklearnu katastrofu u Černobilju, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a.

Dvije njezine najpoznatije knjige su "Černobiljska molitva" koja donosi iskaze svjedoka te "Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka”, koja je prevedena na hrvatski, o postsovjetskoj tranzicijskoj stvarnosti, prijelazu iz jednog društvenog sustava u drugi.

Brojni Bjelorusi čitaju njezine knjige iako režim, koji ne trpi njezin prikaz "homo sovieticusa", nesposobnog da bude slobodan, brani njezina djela u Minsku gdje književnica provodi dio godine.

"30 ili 40 posljednjih godina posvetila je 'kartografiranju' sovjetskog i postsovjetskog čovjeka. No zapravo to nije povijest zbivanja. To je povijest emocija", objasnila je tajnica Švedske akademije Sara Danius.

Rođena 31. svibnja 1948. na zapadu Ukrajine u obitelji seoskih učiteljia, Aleksijevič je diplomirala novinarstvo na Sveučilištu u Minsku i tada je počela tonski bilježiti iskaze žena koje su se borile u Drugom svjetskom ratu. Iz tih tonskih zapisa izgradila je svoj prvi roman "Rat nema žensko lice", pisan ruskim jezikom, kao što su i sljedeći.

Od tada je Svetlana Aleksijevič istom metodom pisala svoje dokumentarne romane, intervjuirajući godinama ljude koji su proživjeli duboko potresna iskustva.

Proslavili su je "Dečki iz cinčanih sanduka", memorijalno djelo o ratu u Afganistanu, objavljeno 1990.

Aleksijevič je, prema očekivanjima, imala najviše izgleda da dobije ovogodišnjeg 'Nobela' za književnost s popisa kandidata na kojem su se isticala imena kao što su Gnugi wa Thiong'o iz Kenije, pjesnik Adonis (Ali Ahmad Said Asbar), rođen u Siriji te Jon Fosse iz Norveške i Haruki Murakami iz Japana.

S izuzetkom priznanja za ekonomiju, nagrade je utemeljio švedski industrijalac Alfred Nobel (1833-1896), izumitelj dinamita i one se svečano uručuju 10. prosinca, na godišnjicu njegove smrti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene