452506
452506
452506
452506
452506

Nobel za kemiju trojcu koji je izradio najmanje strojeve na svijetu

  • , 05.10.2016., 11:58
  • Autor:
  • komentara

Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddard i Bernard L. Feringa za otkriće najmanjih strojeva na svijetu.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Dobitnici su proglašeni na ceremoniji u Stockholmu, a podijelit će nagradu od 727.000 funti, javlja BBC News.

Francusko-američko-nizomeski trojac tako se pridružio društvu više od 200 kemičara nagrađenih od 1901. godine.

Trojica kemičara nagrađena su za razvoj "molekularnih uređaja".

"Razvili su molekule čije se kretanje može kontrolirati i koje mogu obaviti zadatak kad se doda energija", objavila je u priopćenju švedska kraljevska akademija znanosti.

Razvoj računalne tehnologije pokazuje kako razvoj minijaturne tehnologije može voditi napretku i trojica znanstvenika svojim su minijaturnim uređajima odvela kemiju u novu dimenziju, ocjenjuje akademija.

Prvi koraci prema molekularnim uređajima učinjeni su kada je Sauvage 1983. uspio povezati dvije molekule u obliku prstena u lanac. Da bi uređaj mogao raditi mora se sastojati od dijelova koji se jedni u odnosu na druge mogu gibati i time je ispunio prvi preduvjet.

Drugi je korak učinjen kada je Stoddart 1991. molekularni prsten namotao na molekularnu osovinu po kojoj se mogao kretati stvarajući pretpostavke za molekularno dizalo, molekularni mišić ili računalni čip s molekularnom podlogom.

Feringa je 1999. bio prva osoba koja je razvila molekularni motor kojim je postigao rotiranje staklenog cilindra 10.000 puta većeg od tog 'motora'.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja nagrada koja je objavljena.

Podsjetimo, Nobelovu nagradu za fiziku jučer je osvojio britanski trojac za otkriće vezano uz "čudna stanja tvari". (Hina/D.I.)

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se