Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 20 posto

Nobel zbog krize smanjuje iznos nagrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznos Nobelove nagrade smanjit će se za 20 posto, objavila je u utorak Nobelova zaklada nakon višegodišnjeg pretjeranog trošenja novca koje bi moglo dovesti u pitanje stabilnost zakladinih financija.

Nobelova zaklada ističe da će laureati s područja znanosti, književnosti i mira odsada dobivati osam milijuna švedskih kruna, odnosno 1.12 milijuna američkih dolara.

"Zaklada Nobel smatra to nužnom mjerom kako bi se dugoročno zaštitio njezin financijski kapital", objavila je zaklada na svojim internetskim stranicama.

"Kapitalom koji je ostavio Alfred Nobel mora se upravljati na način da se osigura dodjela nagrade i u budućnosti, uz istovremeno osiguravanje neovisnosti nagrađenih institucija", dodaje se u priopćenju.

U zakladi pojašnjavaju da su se za smanjenje nagrade odlučili jer je u posljednjih deset godina dobit od kapitala manja od iznosa koji se isplaćuje nagrađenima te troškova administracije. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene