Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima posla, nedostaje RADNIKA

Njemačkoj će do 2030. nedostajati tri milijuna stručnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez odlučnih i brzih intervencija od strane politike i gospodarstva, njemačkom tržištu rada bi do 2030. moglo nedostajati tri milijuna stručnjaka, proizlazi iz jedne studije instituta Prognos iz Basela objavljene u srijedu.

„Zbog demografskih promjena će se stanje na njemačkom tržištu rada u sljedećih 10 do 20 godina drastično pogoršati“, rekao je autor studije Oliver Ehrentraut.

Pročitajte i ovo Nesreća u Njemačkoj Sve službe na terenu FOTO/VIDEO Objavljene snimke s mjesta strašne nesreće u Njemačkoj: Prevrnuo se Flixbusov autobus, najmanje je pet osoba poginulo Ilustracija "Hitno trebamo radnu snagu" Zapošljavaju 20.000 djelatnika: Daju bonus dobrodošlice od 1500 do 3000 eura!

Samo do 2030. bi Njemačkoj moglo nedostajati 3 milijuna stručnjaka iz svih sektora, a taj bi se broj do 2040. mogao popeti na 3,3 milijuna ukoliko politika i gospodarstvo ne poduzmu „odlučujuće i hitne korake“, proizlazi iz studije.

U svojim prognozama studija već polazi od godišnjeg useljavanja od 200.000 stručnjaka tako da stručnjaci političarima predlažu druga rješenja kojima bi ciljano utjecali na tendencije na tržištu rada.

U to spada ciljano poticanje obrazovanja u deficitarnim zanimanjima, doškolovanja u poodmakloj dobi, te dulji radni vijek.

Stručnjaci procjenjuju da će zanimanja u zaštitarskom sektoru kao i u logističkom sektoru gdje će jednostavne poslove sve više preuzimati roboti, polako nestajati. Isto vrijedi i za knjigovođe, bankarsko osoblje i trgovce nekretninama čije poslove će sve češće obavljati elektronički sustavi.

Deficitarna će biti stručna zanimanja poput liječnika, znanstvenika, menadžera, inženjera te nekih kreativnih zanimanja poput novinarstva. Traženo će, osim liječnika, biti i ostalo osoblje iz medicinskog sektora poput njegovatelja ili medicinskih tehničara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene