Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 5.000 prosvjednika

VIDEO Predsjednika zasuli jajima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Česi su 25. obljetnicu Baršunaste revolucije obilježili prosvjedima. Mahali su crvenim kartonima, ali i bacali jaja.

Česi su u ponedjeljak obilježili 25. obljetnicu pada komunizma u svojoj zemlji prosvjedom nalik na ondašnji, ali su ovaj put, umjesto da tresu ključevima, mahali crvenim kartonima u znak upozorenja nepopularnim političarima.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

U češkom glavnom gradu okupilo se više od 5.000 prosvjednika kako bi nogometnim znakovljem poslali poruku predsjedniku države Milošu Zemanu, kojeg optužuju za pretjerano zbližavanje s Rusijom, silom koja je upravljala češkom sudbinom od 1948. do 1989. Mnogi su prosvjednici nosili transparente - 'Dolje Zeman' i 'Ne želimo biti ruska kolonija'.

Zeman se stalno buni protiv sankcija Rusiji koje je odredila EU zbog njezinog sudjelovanja u događajima u Ukrajini, a članice punk skupine Pussy Riot, koje su završile u zatvoru zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvao je huligankama koje nisu smjele dobiti status političkih zatvorenica.

'Treba ozbiljno shvatiti jasan znak koji branitelji sada daju cijelom društvu'

No u Pragu i u drugim češkim gradovima bilo je i drugačijih skupova na kojima su se palile svijeće u spomen na događaje od prije točno 25 godina, kad je policija silom prekinula studentski prosvjed, što je bio začetak Baršunaste revolucije u kojoj su s vlasti svrgnuti komunisti te je na čelo države došao Vaclav Havel.

'Ovo je ključni datum u mojem životu. Tad sam imao 15 godina i zahvaljujući stjecanju slobode u tako mladoj dobi, odrastao sam kao slobodan čovjek', rekao je na televiziji jedan od organizatora prosvjeda Martin Prikryl. 'Danas svojem predsjedniku mogu reći da se ne slažem s njim. Prije 25 godina, zbog toga bih bio dobio policijskom palicom po leđima'.

Gaucka pogodilo jaje namijenjeno Zemanu

Svjetina je ipak pljeskom i uzvicima podrške pozdravila predsjednike Njemačke Joachima Gaucka, Poljske Bronislawa Komorowskog, Mađarske Janosa Adera i Slovačke Andreja Kišku, koji su se priodružili Zemanu na svečanosti.

Predsjednika Gaucka pogodilo je jaje namijenjeno Zemanu, ali nije bilo težih posljedica, rekao je Zemanov glasnogovornik.

Prije proslave u Pragu, obljetnica početka Baršunaste revolucije obilježena je i u Bratislavi, kod Slavoluka slobode, kad su isti predsjednici, osim Zemana, položili vijence na taj spomenik žrtvama komunizma. Zeman i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bili su u Slovačkoj, ali su otišli prije svečanosti u glavnom slovačkom gradu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene