Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Svi čekaju

Njemački ustavni sud odlučuje o ECB-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ustavni sud u ponedjeljak je po žurnom postupku raspravljao o tužbi protiv odluke Europske središnje banke (ECB) o kupovini obveznica.

Odluka bi trebala biti objavljena u utorak, dan prije očekivane odluke istog suda o Europskom fondu za spas eura, izvijestili su njemački mediji.

Glasnogovornica njemačkog ustavnog suda potvrdila je da je rasprava o ECB-u na dnevnom redu suda u ponedjeljak, te da će sud u utorak objaviti 'što će dalje biti'.

Član bavarske stranke CSU Peter Gauweiler, koji je ranije uložio tužbu protiv Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), krajem prošlog tjedna uložio je i zahtjev za odluku po žurnom postupku protiv odluke Europske središnje banke o neograničenoj kupovini državnih obveznica, objavio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u prošli je četvrtak najavio novi program kupnje državnih obveznica, predstavivši ga kao mehanizam koji bi trebao ograničiti posljedice dužničke krize u eurozoni. Draghi je predstavio program 'izravnih monetarnih transakcija' koje će se fokusirati na sekundarno tržište državnih obveznica.

U zahtjevu njemačkom ustavnom sudu, Gauweiler je ustvrdio da neograničena kupnja državnih obveznica potkapa demokratsko odlučivanje.

Zatražio je i da ustavni sud odgodi odluku o ESM-u najavljenu za srijedu, ukoliko sud do tada ne donese odluku o Draghijevim mjerama.

Glavni tajnik CSU-a Alexander Dobrindt pozdravio je inicijativu svoga stranačkog kolege Gauweilera, ustvrdio je da su planovi ECB-a 'pogrešni i vrlo opasni'.

Kritičari su međutim predbacili Dobrindtu da je u Bundestagu podupro planove o uspostavi Fonda za spas eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izgled VIDEO Građani su se jedva navikli na euro, a sprema se nova promjena: Pogledajte što odlazi u povijest Slika nije dostupna Rizik od ovisnosti Čelnik Bundesbanke: ECB-ov plan je 'poput droge'

>> Žena bivšeg njemačkog predsjednika tužbom protiv glasina o nedoličnom životu

Istodobno, jedan stručnjak iz znanstvene službe Bundestaga upozorio je u stručnoj analizi da 'neposredno i potencijalno neodređeno jamstvo' za dugove drugih država narušava pravo parlamenta na određivanje proračuna.

Analiza je izrađena na zahtjev stranke Ljevice, koja je također uložila tužbu ustavnom sudu protiv ESM-a.

'Suci moraju u najmanju ruku zatražiti čvrsto pravo veta Bundestaga za sva plaćanja', izjavio je predsjednik Ljevice Bernd Riexinger za list Neue Osnabruecker Zeitung.

FAZ upozorava da je njemačka kancelarka Angela Merkel potporom Fondu za spas eura 'zauvijek' obvezala Njemačku, podsjećajući na jednu raniju stručnu analizu Bundestaga prema kojoj se sudjelovanje u Fondu ne može jednostrano otkazati.

Njemačka vlada međutim ni u ponedjeljak nije pokazivala zabrinutost zbog tužbi.

'Mi smo i dalje optimistični što se tiče srijede', izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija, upitan što očekuje od odluke ustavnog suda o ESM-u.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene