Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos teškim odnosima

Njemački šef diplomacije Turcima: "Pripadate ovdje, imali putovnicu ili ne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel poručio je u subotu u otvorenom pismu Turcima u Njemačkoj da promjena politike Berlina prema Ankari neće utjecati na njih te da oni "pripadaju u Njemačku, imali njemačku putovnicu ili ne".

Gabriel je u otvorenom pismu Turcima u Njemačkoj, koje je objavljeno u subotu u dnevnom listu Bild na njemačkom i turskom jeziku, naglasio da je prijateljstvo Nijemaca i Turaka važno te da je Berlin uvijek težio dobrim odnosima sa Ankarom jer zna da je to važno za tri milijuna Turaka koji žive u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

"Bez obzira na teške političke odnose između Turske i Njemačke, jedno je jasno - narod turskih korijena u Njemačkoj pripada ovdje s nama, imali njemačku putovnicu ili ne", napisao je Gabriel ističući da Njemačka mora zaštiti svoje građane te da će razmotriti suradnju i ekonomsku pomoć Turskoj.

Gabrielovo pismo došlo je nakon što je njegov kolega ministar financija Wolfgang Schaeuble usporedio radnje Turske u zadržavanju šest aktivista za ljudska prava u zatvoru, među kojima ima i njemačkih državljana, sa onima u "autoritarnoj bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj".

Bilateralne napetosti između dvije zemlje bile su velike i prije uhićenja tih aktivista, uslijed optuživanja tijekom referenduma u travnju ove godine o proširenju ovlasti turskog predsjednika te zbog povlačenja njemačkih vojnika iz turske zračne baze koje je počelo ovog mjeseca. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene