Obavijesti Video Pretražite Navigacija
suspendirani su!

Sramota u njemačkoj policiji: Pogledajte kakve su odvratne radikalne sadržaje razmjenjivali u chatovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacijske zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Duesseldorfu.

''Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovako nešto moguće'', rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Pročitajte i ovo Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to" Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

Konferencija je sazvana nakon izvršenog pretresa u stanovima policajaca u Rurskoj oblasti i Porajnju, nakon čega je s dužnosti suspendirano 29 pripadnika i pripadnica policije kojima je dokazano da su bili aktivni u Whats App komunikacijskim skupinama (chatovima), u kojima su osobe ekstremno desnog svjetonazora izmjenjivale nedopušteni propagandni materijal.

Suspendirani policajci svi su u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Mülheima na Ruhru. Na računalima i pametnim telefonima suspendiranih policajaca, između ostalog, pronađene su slike na kojima su izbjeglice prikazane u plinskim komorama, slike Adolfa Hitlera te kukasti križevi.

Najavljena interna istraga

Predsjednik policije u Essenu rekao je kako suspendirani policajci do sada nisu upadali u oči zbog ekstremno desnih svjetonazora. Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Reul najavio je internu istragu, kao i postavljanje specijalnog povjerenika za borbu protiv ekstremno desnih tendencija unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako se mogu očekivati otkrića daljnjih slučajeva nakon provjere materijala zaplijenjenog u današnjim pretresima. Sindikat policajaca (GdP) izrazio je ogorčenje zbog prisustva policajaca u radikalno desnim krugovima.

''Borba protiv ekstremne desnice spada u srž zadaća policije i zato je nedopustivo da policajci sami dijele ovakve radikalno desničarske sadržaje'', rekao je predstavnik GdP-a Michael Maatz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene